L’Associació per les arts i la cultura contemporània a Calella, ÀRTICA, ha muntat a l’Ajuntament Vell una exposició sobre l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano. Figura clau de la literatura llatinoamericana, autor crític i compromès socialment, va viure a l’Alt Maresme part del seu exili, a cavall entre Pineda de Mar i Calella.
Dies abans d’emprendre el camí de tornada a casa, la nevada del 83 sorprèn l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano estant a Calella. L’atípica imatge de la platja nevada és el comiat que li dóna la terra que l’havia acollit en els últims anys d’exili forçat per l’esclat de la dictadura militar. Ho recull en el conte ‘Los adioses’, lletres que omplen una de les parets de la Sala d’Exposicions Municipal de Calella. L’exposició ‘Universo Galeano’ ens convida a fer una ràpida passejada per l’obra de l’escriptor uruguaià i així redescobrir el qui va ser, durant uns anys, un calellenc més. El que s’asseia, de tant en tant, en un dels bancs del passeig dels Eucaliptus per disfrutar d’una estona de lectura.
‘Las venas abiertas de América Latina’ és el seu llibre més popular i aplaudit. El va escriure l’any 71 però ha tornat a ser un rècord de vendes després que el president de Veneçuela Hugo Chávez en regalés un exemplar a Barack Obama.
"Nosaltres volíem fer-lo nostre, reivindicar-lo”, diu Núria Navarro, membre d'ÀRTICA. La proposta va més enllà del que es pot trobar entre les quatre parets de la Sala d'Exposicions Municipal de l'Ajuntament Vell. "Treurem Galeano fora de la sala i el portarem al carrer", avança Navarro. Al mercat municipal s'hi farà una performance amb lectures i s'organitzarà una competició de futbolí per rememorar l'afició que té a aquest esport. El dia de la clausura del certamen hi haurà una lectura al pati del Museu Arxiu on convidarem la gent a prendre mate. Un dels actes destacats serà la projecció del documental ‘El siglo del viento’ basat en la tercera part de 'Memorias del fuego'. Llibre històric que forma part d’una trilogia que Eduardo Galeano va començar a escriure a Calella.