dimarts, 22 de març del 2011

Què és cultura catalana?

Dos socis d'Òmnium Cultural van donar-se cita al Casal l'Amistat de Calella per debatre sobre què és i què no cultura catalana, en quina situació es troba, quin tracte rep i quin futur li espera. La secció Montnegre de l'entitat convocant de la manifestació del 10 de juliol a Barcelona va comptar amb la participació de l'exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president de l'entitat Altres Andalusos, Lluís Cabrera. Tots dos van protagonitzar un debat interessant, en molts moments atrevit, i no sempre amb posicions contràries.

La cultura catalana ha centrat la primera de les cinc conferències organitzades per la secció d'Òmnium Montnegre, per a celebrar el cinquantè aniversari de l'entitat dedicada a la promoció i normalització de la llengua i la cultura catalana, i la identitat nacional de Catalunya.

L'exconseller Tresserras i el president d'Altres Andalusos van asseure's a la taula per exposar la seva concepció sobre el fet cultural català. Tot i que amb molts matisos, van coincidir a dir que la cultura ha de ser permeable per sobreviure.

"Hem de tenir una visió de la cultura catalana de caràcter omnicomprensiu. D'entrada ho és tot allò que es fa en l'àmbit de la cultura aquí, però amb alguns matisos: la cultura que fan un grup de catalans a Austràlia en llengua catalana potser té un vincle més ferm amb la cultura catalana que aquella que fan un grup d'australians que han vingut a viure aquí i que ho volen vincular a Austràlia", argumentava l'exconseller Tresserras.

El president d'Altres Andalusos, Lluís Cabrera, lamentava el desgast que provoca el debat sobre el fet cultural català, assegurant que "afiança postures residencialistes i identitàries de les dues bandes: des de les persones que consideren que ha de ser una cultura monocolor i altres que defensen el contrari amb una radicalitat que ens transporta a èpoques franquistes". Cabrera, amb voluntat provocadora, va qüestionar que es retregui a un cambrer nouvingut o una persona que fa 40 anys que viu a Catalunya que no parli en català però que això no es tingui en compte en el cas dels inquilins de la Masia, ja sigui Messi o Iniesta.

Al debat sobre cultura catalana fet a Calella, li prendrà el relleu el que es durà a terme l'1 d'abril a Canet de Mar sobre cohesió social amb la participació de l'exsecretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i l'escriptor Matthew Tree.