dimecres, 1 de juliol del 2009

El refugi antiaeri del Parc Dalmau, bé cultural d'interés local

L’Ajuntament de Calella ha iniciat el procés per declarar el refugi antiaeri del Parc Dalmau “Bé Cultural d’Interés Local”. Això permetrà protegir aquest espai, que ara està tancat però que es vol recuperar atès que és patrimoni local i que a través d’ell es pot descobrir algun dels capítols més importants de la història de Calella: la Guerra Civil.

En indrets com aquest, molts catalans van protegir-se dels bombardejos que es van patir durant el conflicte armat.

Calella vol recuperar la seva història i els indrets que han esdevingut un símbol del seu passat més recent. Per recordar-ne un dels episodis més tristos, el de la Guerra Civil, com la van viure i patir els calellencs; l’Ajuntament ha posat fil a l’agulla en l’arranjament d’un dels indrets on molts veïns van poder protegir-se de les bombes. El refugi antiaeri del Parc Dalmau, actualment tancat al públic, és un complex de diverses galeries, de dimensions petites, que arriben a endinsar-se per la muntanya.

Un element patrimonial de gran valor que el consistori vol ara obrir al públic, per la qual cosa se l’haurà de dotar de les mínimes condicions de seguretat. Per poder acollir-se a les línies d’ajut econòmic que concedeix la Direcció General del Memorial Democràtic de la Generalitat, l’Ajuntament de Calella ha hagut de garantir-ne l’espai de protecció tot declarant el refugi “Bé Cultural d’Interés Local”. Pilar Rocafort, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Calella, ha dit que el projecte "seria consolidar la part inicial del refugi del Parc Dalmau , que són un tram d'uns 25 metres cobert amb rajola que trobem en força bon estat però on s'han de fer una sèrie d'arranjaments que tenen un cost total al voltant dels 12.000 euros".

Amb la ratificació del ple, el passat 26 de juny es va iniciar el procés de declaració patrimonial. La regidora Rocafort va informar, a més, que el refugi s’ha adscrit al Patronat del Museu Arxiu Municipal “Josep Maria Codina i Bagué” perquè el gestioni i l’utilitzi com a espai de difusió de la història local.

Sense anar més lluny, i segons ha declarat Rocafort, una de les possibilitats seria muntar-hi una exposició que es pogués visitar en motiu de l’obertura del refugi a la ciutat de Calella.