dimecres, 1 de juliol del 2009

Alerta per l'onada de calor

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat la fase 2 d’alerta del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor, prevista al país per aquests propers dies i que ja fet sentir avui.

L’activació del Pla en aquest nivell suposa la difusió d’un seguit de consells que ha de seguir la població perquè les altes temperatures, que aquí al Maresme podran superar els 30 graus, no tinguin conseqüències sobre la salut dels ciutadans. De l’alerta se n’ha fet ressò l’Ajuntament de Calella, que ha enviat als mitjans de comunicació una nota on es recullen aquestes recomanacions.


La Generalitat de Catalunya, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, el CECAT, ha emès un comunicat on es recorda com hem d’actuar els ciutadans per prevenir els efectes de l’onada de calor.

Bàsicament es tractaria de controlar la temperatura, tancant les persianes de casa durant el dia perquè no entri el sol i obrint-les de nit per refrescar. Cal, a més, anar controlant la temperatura corporal prenent dutxes; beure força aigua i evitar, al màxim, l’activitat física a les hores de més calor.

A l’hora de sortir al carrer, és recomanable evitar el sol directe, portar una gorra o barret i utilitzar roba lleugera. Al carrer, cal continuar bevent aigua sovint i descansar en llocs frescos.

Aquestes precaucions les haurien de seguir, sobretot, aquelles persones que tenen més risc de patir l’onada de calor. Els més grans de 75 anys i els nadons, les persones amb discapacitat i aquelles que prenen medicaments especials. També han de tenir una especial cura les persones amb malalties cròniques com la hipertensió arterial, la diabetis, malalties cardiovasculars, respiratòries o renals, i obesitat, entre d’altres. Si coneixen gent gran o malalta que viu sola, el CECAT aconsella que se’ls informi d’aquests consells i que se’ls visiti un cop al dia.

«Fresca a l'Estiu»