dilluns, 18 d’abril del 2011

El reportatge del Festimatge

La ciutat de Calella continua immersa en la celebració del sisè Festimatge, el festival de la imatge. Els protagonistes fins l'1 de maig són les fotografies, els curtmetratges i el cinema 9,5. Foto Film Calella, entitat organitzadora d'aquest esdeveniment, ja fa anys que treballa per tal que el festival s'escampi per a tota la ciutat, per a cada racó d'aquesta ciutat altmaresmenca: pels equipaments municipals, per als establiments hotelers, comercials, per a sales d'oci i cultura.

Ara volem parar l'atenció a les exposicions que es poden veure a la Sala Gran de la Fàbrica Llobet Guri. Allà hi conflueixen les fotografies d'autors d'Itàlia, França, La Rioja, Catalunya... Instantànies de tot tipus, de tota mena, com la fotografia històrica, l'experimental, la de reportatge, la creativa, la còmica, l'esportiva....

De l'Agrupació Fotogràfica de la Rioja podem veure diverses instantànies que sota el títol “Gent del camí” ens transmeten l'espiritualitat, la senzillesa i l'esforç amb què un grup de persones fan el camí de San Jaume.

El recorregut fotogràfic ens permet endinsar-nos en les situacions quotidianes, en aquelles mirades que ens interpel·len, que ens mostren el dolor, la dificultat, la pena a través d'un somriure. Són fotografies de tots els tipus i tots els gèneres.

Des d'Euskadi arriba la plasmació de moments i vivències culturals amb el seu colorit folklore que es transmet de generació en generació a través de la Soka Dantza. Són els moments que plasma Iñaki San Martin.

La concentració, la força, el sofriment, la preparació, la inspiració, són els elements indispensables d'una de les tradicions mil·lenàries com és el sumo. Són les fotografies que Gilles Bordes-Pages va fer durant 3 anys d'estada a Tòquio.

En el recorregut per les fotografies que aquests dies es poden veure a la Sala Gran de la Fàbrica Llobet Guri de Calella també hi ha moments per a la nostàlgia i la duresa que ens mostra la vida. En aquest sentit cal destacar les instantànies de la Gran Guerra als anys 50 i 60 i els camps de refugiats de romanesos.

La solidaritat també és present en aquesta exposició amb les fotografies de diversos autors que denuncien, a través dels seus treballs, la precarietat social, la marginalitat de col·lectius vulnerables com les dones o els infants.

En qualsevol cas el Festimatge no es queda només a la Fàbrica Llobet Guri sinó que s'escampa per a tota una ciutat entregada al món de la imatge estàtica i en moviment.

El sisè festival de la imatge de Calella s'allarga fins al primer de maig. El passat cap de setmana es va fer la inauguració oficial d'un festival que segueix creixent amb força i que posa la ciutat de Calella en el panorama internacional.