dimecres, 31 de març del 2010

Alerta pels boscos

Preocupació a Calella per l'estat en què estan alguns boscos. Hi ha troncs i branques caiguts que cal retirar abans que comenci l'estiu i hi hagi perill d'incendi. Més enllà de com està el bosc, preocupa encara més els recursos que hi ha disponibles per netejar les destrosses. Segons l'Ajuntament i les ADF, són insuficients.

Les línies d'ajut exposades als alcaldes afectats per la nevada i destinades a treure branques caigudes i els arbres morts no contemplen l'aspecte logístic i la maquinària que farà falta per triturar la llenya. El que sí serveix a Calella són els 27.000 euros de màxim per pagar les hores extra de policia i les màquines llevaneus que es van haver d'utilitzar. Això cobrirà tota la despesa realitzada. El que més preocupa és el tema forestal. Josep Maria Juhé, alcalde i regidor de Medi Ambient de Calella ha indicat que "hi ha molts arbres caiguts i això cal tenir-ho net per evitar incendis, caldrà contemplar tota la part logística que avui la subvenció no contempla. Ho hem parlat al Consell Comarcal del Maresme i hi ha la possibilitat que el CCM demani a Medi Ambient cobrir la part de condicions de treball, maquinària, combustible, i això és una quantitat important de diners i esperem que la Generalitat, a través d'algun altre tipus de partida i subvenció pugui cobrir aquesta part de treball forestal".

En principi seria el Consell Comarcal del Maresme i les ADF qui coordinin tota l'acció de neteja per aconseguir la subvenció destinada a la logística. Des de l'ADF de l'Alt Maresme també es viu amb preocupació l'estat del bosc. El secretari de la Federació Comarcal d'ADF, Oriol Bassa, ha explicat que Calella està al centre de la zona més afectada en boscos i en xarxes d'infraestructures i perimetrals de protecció.

Bassa ha dit que "concretament a Calella de les 254 hectàrees forestals que té, unes 100 han quedat afectades moderadament i unes 20 afectades intensament. Prop del 60% de la superfície forestal de Calella va resultar afectada per les nevades" -ha reblat Bassa.

Les ADF consideren que “fa pena” l'estat en què ha quedat el bosc, igual que les ajudes que la Generalitat destina a la neteja d'arbres i branques caigudes. Dídac Rey, cap operatiu i d'intervenció de l'ADF Maresme Nord afirma que "des de l'ADF ho veiem molt complicat tot, perquè el que els hi donen no és ni un 6% del que es gastaran. És com una caritat. Està obert només la xarxa bàsica, però els camins secundaris estan encara per netejar. Cada 10 metres hi ha un arbre caigut. Això suposa un perill molt gran, perquè els arbres estan esqueixats, no pas tallats, i si hi ha foc encara cremarà més".

Tot aquest panorama hauria d'estar arreglat abans del 15 de juny, cosa que serà impossible, segons Oriol Bassa, per tres raons: "primera perquè no hi ha recursos, a tot Catalunya s'invertiran 21 milions d'euros per la Generalitat quan només al Maresme els danys causats són de 36 milions d'euros. La segona és que no tenim temps d'aquí al 15 de juny, encara que tinguéssim diners no ho podríem fer. I la tercera és l'impacte que es pot causar al territori i no podem posar a treballar moltes brigades alhora".

Això significa, ha dit Bassa, que les ADF prioritzaran actuacions en base a recursos econòmics i en zones més sensibles al risc forestal. Primer caldrà actuar en camins i xarxes de protecció perimetral, i un dels pioritaris és Can Carreras, que ara per ara suposa un perill.