divendres, 23 de gener del 2009

El ple aprova les actuacions del Fons Estatal d'Inversió Local. CIU i PP discrepen del govern per la urbanització de la Riera Capaspre

El ple de l’Ajuntament de Calella es va reunir ahir amb caràcter d’urgència per tal d’aprovar, dins el termini, les actuacions que vol que es financiïn a través del Fons Estatal d’Inversió Local.

El projecte de més envergadura que l’equip de govern pensa tirar endavant presenta una certa complexitat. Són les obres d’urbanització de la Riera Capaspre, actuació pressupostada en 2,5 milions d’euros i que comportarà una veritable transformació de la zona: s’hi prioritzarà l’espai de passeig, amb voreres de 9 metres d’amplada, i un únic carril central destinat a la circulació de vehicles en sentit de muntanya cap a mar. Es preveu que les obres s’allarguin 7 mesos i que amb elles es completi una intervenció que ja ha començat amb el cobriment de la infraestructura.

Ha estat aquesta la prioritat de l’executiu municipal, tot i que no compartida pels partits a l’oposició. El Partit Popular va defensar que, amb aquesta dotació extraordinària el que calia fer era construir l’aparcament del Mercat per així resoldre un dels principals problemes de Calella. Opció que el govern va haver de descartar perquè no es podien complir els requisits de la convocatòria estatal. El regidor republicà Jaume Palet va manifestar que la primera opció que l'executiu s'havia plantejat també era fer l'aparcament però "després de fer les consultes jurídiques i tècniques ens van explicar que els timmings i la manera de poder gastar-nos aquests diners pel tema no n’hi havia prous per fer l’obra i s‘havien de demanar uns crèdits per part de Gestvia".

Les explicacions del regidor republicà Jaume Palet no van satisfer al regidor del Partit Popular, Josep Maria Vila, a qui li dóna "la impressió que han anat de pressa i corrent malgrat que ara diguin que va ser la primera opció i després encara ho han acabat d’empitjorar quan diuen que aquesta primera opció la vam deixar perquè la burocràcia ens posava pegues".

Des del Partit Popular, a més, es va qualificar de “greuge comparatiu” que es financiï al 100% amb diner públic el sector de la Riera; mentre que s’ha demanat la participació econòmica de particulars en l’ampliació de la zona de vianants del carrer Església. Davant d’això, el regidor d’Urbanisme i representant del PSC, Josep Torres, va indicar que el Fons Estatal es va presentar quan el projecte d’Església estava ja licitat.

Torres va referir-se també als dubtes expressats per part de l’oposició, especialment per part de Convergència i Unió, sobre si les obres d’urbanització s’enllestiran dins del termini, que és el 31 de desembre. Va assegurar que el govern municipal ja es preocuparà que no hi hagin errades de coordinació que impedeixin complir el calendari.

Torres va indicar que “al ser una obra que necessita molta mà d’obra, estem convençuts que l’empresa que també li interessa acabar i naturalment cobrar, posarà tota la mà d’obra necessitaria per si la cosa s’endarrereix”.

La prioritat per Convergència i Unió a l’hora de destinar els tres milions dos-cents mil euros del Fons Estatal era actuar en molts àmbits perquè així l’efecte transformador de ciutat fos més gran. Actuacions com la millora del clavegueram del carrer Sant Joan, l’arranjament de la balustrada del Passeig, un pla de soterrament de contenidors o construir un aparcament a l’espai comprès entre la Fàbrica Llobet i la zona de la Muntanyeta; constaven totes a la llista dels convergents. La regidora Montserrat Candini va qüestionar, repetidament, la decisió de l’executiu municipal per ser " molt arriscada pel temps i perquè posen excessivament totes les possibilitats en un mateix àmbit. Pensin que les obres no podran començar fins el 13-15 d’abril, i s’ha de finalitzar el 31 de desembre quan de moment estan fent la canalització”- va indicar la portaveu del principal partit de l'oposició.

Un cop aprovada la memòria, es preveu aprovar inicialment el projecte a mitjans de febrer per tal que l’aprovació definitiva s’aconsegueixi a principis de març. A partir d’aquí s’haura de ratificar el plec de clàusules de l’adjudicació i fer la contractació a principis d’abril. Això, si no hi ha cap contratemps, com ara la presentació d’una al.legació, cosa que ja faria endarrerir d’inici un projecte ja de per sí molt ajustat en el temps.

Respecte a les dues altres inversions a fer amb els diners del Fons, la remodelació del tram del carrer Jovara entre Escoles Pies i Sant Joan i la substitució de part de la canonada d’aigua que passa per la Nacional 2; ni CiU ni PP s’hi van oposar.