divendres, 7 d’agost del 2009

Ràdio Calella 107.9fm, al Consorci de Comunicació Local

El panorama comunicatiu local va ser tema de debat en el darrer ple de l’Ajuntament de Calella. Va sortir arran de la proposta d’adhesió de Ràdio Calella al Consorci de Comunicació Local, que va presentar l’equip de govern i que es va aprovar, finalment, sense el suport dels dos grups municipals a l’oposició: Convergència i Unió i Partit Popular.

Durant el debat plenari es va tractar també de l’actual model de televisió comarcal, del qual Calella en participa després de la desaparició del canal local. Els partits de l’oposició van posar en dubte que l’adhesió al Consorci Comunicatiu Comarcal de la TDT hagi sigut beneficiós per Calella, en quant als continguts locals que hi apareixen. L’exeuctiu municipal va defensar la decisió presa.
El regidor del Partit Popular de Calella, Josep Maria Vila, considera que el pas cap a la televisió pública d’àmbit comarcal com a única via de continuïtat de la trajectòria de Calella Televisió ha estat “una mala experiència”. Des de Convergència i Unió, la regidora Montserrat Candini va manifestar que el cost que suposa formar part del Consorci de Comunicació que gestiona els canals públics de la comarca no té un retorn directe a través de la pantalla, en quant a continguts i informacions sobre Calella. Els dos partits a l’oposició van traslladar a la sala de plens, durant l’última sessió, la sensació de desencís existent entre la població per la pèrdua de presència a Maresme Digital TV.
Paraules a les que va respondre el regidor de Noves Tecnologies i president del Consell d’Administració de Ràdio Calella Televisió. Joan Torrent va recordar que l’actual marc legislatiu va comportar el tancament de Calella Televisió. Un canal que no es tornarà a tenir amb els continguts que llavors s’oferien.
Amb l’entrada en funcionament del segon canal comarcal de TDT, M2, i la posada en marxa del centre de producció que s’està habilitant a les instal·lacions de l’antiga Calella Televisió, a la Fàbrica Llobet-Guri; el regidor de Noves Tecnologies confia que es podrà donar més cobertura tant a l’actualitat local com a la de les poblacions de l’Alt Maresme. Amb tot, i al contrari del que pensen els partits de l’oposició, Torrent es mostra satisfet per la presència que ha tingut fins ara Calella en la programació de Maresme Digital TV.
En concret, Calella, com a municipi adherit al consorci comunicatiu de l’Alt Maresme, ha fet una aportació de 38.200 euros. Pineda, per exemple, pagarà 47.000 euros, Arenys de Munt 14 .000 euros i Tordera 25.000 euros. Canet de Mar també s’ha compromés a fer una aportació de 23.900 euros malgrat les dificultats pressupostàries per les que travessa. Altres ajuntaments com Malgrat de Mar, Arenys de Mar i Sant Pol de Mar no han entrat a formar part de l’organisme.

Ràdio Calella

Doncs a tot això, Ràdio Calella ha passat a ser una de les entitats membres del Consorci de Comunicació Local. Un organisme que té per objectiu promocionar el municipalisme i que van fundar l’any 1994, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Associació d’Emissores Municipals de Catalunya. Un dels seus productes és COM Ràdio.
Els partits polítics municipals a l’oposició no van donar suport a l’entrada al Consorci. Convergència i Unió va exposar que, segons consta en els estatuts, aquest pas podia comportar haver de fer una aportació econòmica. Motiu que també va utilitzar el regidor del Partit Popular però que Joan Torrent va assegurar que no es produiria i que, en tot cas, l’Ajuntament sempre té l’opció de desvincular-se’n. Al marge d’això, CiU també va qüestionar la pluralitat de COM Ràdio.