dijous, 26 d’agost del 2010

Donació de sang el 3-S

El Banc de Sang i Teixits farà la setmana que ve una marató de donacions a Calella, la setena que realitza al municipi. L’objectiu és arribar a les 200 donacions i, per això, un equip d’extraccions estarà treballant de 10 del matí a 10 de la nit a l’edifici de l’Ajuntament Vell atenent totes aquelles persones que hi vulguin participar.

Per animar la jornada, s’està tancant un programa d’activitats que reben el suport de l’Ajuntament, l’Associació de Donants de Sang del Maresme i la Creu Roja Alt Maresme. Entitats i empreses calellenques també col.laboraran amb la marató amb el sorteig de regals.


Tots sabem que ‘Amb una vegada no n’hi ha prou’. Les estadístiques indiquen que, abans d’arribar als 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang. I dins aquest percentatge, també ens hi podem trobar nosaltres. Donar és un acte de solidaritat del qual, com a mínim, se’n beneficien tres persones. Són els tres components que s’obtenen de la sang que tracta, gestiona i administra el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, l’ens públic del Departament de Salut impulsor de les campanyes de donació que arriben, de forma periòdica, a tots els municipis del país. Ara, en època de vacances d’estiu, les campanyes minven però es contrarresten amb grans maratons. L’objectiu és garantir que es cobreixen les necessitats derivades dels 15.000 llits hospitalaris que hi ha a Catalunya. L’estoc de reserves està ara a nivells mínims. Calella i els calellencs poden ajudar a incrementar-lo participant a la marató de donacions que es farà divendres de la setmana que ve, 3 de setembre. Gala Cortel, la responsable de Promoció del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, ha manifestat que "si parléssim de 200 persones que hi participen seria un gran èxit a Calella”.

En èpoques normals, hi ha reserves sanguínies per entre 7 i 8 dies, però ara l’estoc no dóna ni per cobrir una setmana. L’any 2002, el Banc de Sang va iniciar la programació de les maratons de donació, unint-les a les campanyes que es fan tant als municipis –amb l’arribada de les unitats mòbils-, com a les empreses i centres educatius.

Els donants habituals seran informats de la marató que es farà a Calella la setmana que ve, però la comissió organitzadora pretén arribar també al que han de ser nous donants. Persones majors de 18 anys, de més de 50 quilos de pes, i que tinguin un bon estat de salut. Aquests són els únics requisits que han de complir els donants. "És important saber que els homes només poden fer-se extraccions de sang quatre cops l’any i les dones, tres; i que entre una i l'altre han de passar, com a mínim, dos mesos”, ha apuntat Cortel.

Per a més informació: http://www.donarsang.gencat.cat/