dilluns, 16 d’agost del 2010

Finançament local debilitat

L’alcalde de Calella creu que el debat sobre la llei de finançament local és inajornable. La veu del municipalisme s’ha alçat aquests darrers dies contra l’actual marc normatiu en saber-se que els ajuntaments hauran de retornar a l’Estat Espanyol el deute contret l’any 2008, per una desviació en els ingressos que s’havien previst. Des de la Federació de Municipis de Catalunya s’ha plantejat la possibilitat que, igual que s’ha fet amb la banca o el sector automobilístic, l’Estat Espanyol crei un pla de rescat per evitar que els ajuntaments entrin en fallida.

Pla de rescat o fraccionament dels pagaments. L’alcalde Josep Maria Juhé es mostra partidari a negociar el sistema per fer efectiu el retorn del deute amb l’Estat, que a Calella s’eleva als 350.000 euros, aproximadament. Juhé afirma però que cal abordar el problema d’arrel. I això significa, segons ha dit, entrar de fons en el debat de la llei de finançament local perquè l’actual posa en perill el catàleg de serveis que s’ofereixen a la ciutadania. “Podem anar fent declaracions però la situació dels ajuntaments exigeix responsabilitat de l’Estat perquè dóni una sortida viable de les finances municipals”, ha declarat l'alcalde socialista.

Juhé assegura que la salut econòmica dels ajuntaments està força debilitada i que si l’Estat no hi posa remei els acabarà abocant a la fallida. “No pot ser que els ajuntaments haguem de deixar de donar serveis que no són obligatoris a nivell legal però sí a nivell ètic i moral. No pot ser que es deixi els ajuntaments a l’estacada”, ha afegit.

L’alcalde de Calella creu que la reivindicació del municipalisme és ‘justa’ i demana al govern espanyol un esforç de ‘solidaritat’ en pro de l’estat del benestar.