dimarts, 5 d’abril del 2011

80 anys de biblioteca

Ja fa 80 anys que a Calella hi ha el servei de biblioteca pública, i la xifra és digna de celebració. Més encara, si hi afegim que aquest 2011 també es compleixen 5 anys del trasllat de l'equipament cultural de l'edifici Costa i Fornaguera al mas de Can Salvador de la Plaça. La coincidència d'aquestes dues efemèrides ha fet que els responsables i amics de la biblioteca hagin preparat una celebració especial. Es farà el dissabte 16 d'abril, el cap de setmana abans de la festivitat de Sant Jordi, el dia del llibre i de la rosa.

La commemoració dels 80 anys del servei de biblioteca pública a Calella tindrà una vessant protocolària i una altra festiva. L'acte central, institucional, es farà a les 12 del migdia a les portes de l'equipament on, després dels parlaments pertinents, hi haurà una ballada de gegants a càrrec de la Colla gegantera calellenca. Amb aquest to festiu també es celebrarà la posada en funcionament de la biblioteca a les seves actuals instal·lacions, al cor de la ciutat, al mas de Can Salvador de la Plaça. De fet, les activitats hauran començat de bon matí, amb una xocolatada popular i un taller de jocs dels quals s'encarregarà l'Agrupament Escolta Montnegre.

A mig matí, a 2/4 de 12, es farà l'acte de lliurament de premis del concurs de lectura que, sota el nom Olla de Grills, organitza la biblioteca municipal. Durant la tarda, a les portes de l'equipament, es muntarà la quarta Fira de llibres de segona mà que impulsa l'entitat Amics de la Biblioteca a benefici de Càritas Calella.

Si el matí haurà estat atapeït d'activitats, a la tarda més. A les cinc actuarà el Cor de l'Escola de Música de Victòria Geli i a 2/4 de 6 un d'aquells actes ja tradicionals: la lectura pública.

Dolors Llavall, la directora de la biblioteca municipal, ha dit que “fa set anys que ho fan, que és un homenatge a la lectura i en aquest cas està dedicat al centenari de la mort de Joan Maragall i al cinquantenari de la mort de Josep Maria de Segarra. Hi ha tota una sèrie de voluntaris que faran la lectura pública i en acabar hi haurà la projecció d'una pel·lícula de Foto-Film Calella que es diu 'El camí'”. La projecció està previst que comenci a les 20h i amb ella es posarà el punt final a la jornada festiva.

Però els responsables de l'equipament volen fer un particular homenatge a totes les persones que han treballat per preservar el servei de biblioteca pública. Ho personificaran amb un record a la primera bibliotecària que va tenir Calella: “era un personatge singular. Va ser la bibliotecària que va introduir l'hora del conte a les biblioteques de Catalunya. Li estem seguint la pista i estem buscant documentació. I tot això ho publicarem al bloc perquè ens fa gràcia saber qui era realment la Maria Lluïsa Rivas”-ha manifestat Llavall.

Al bloc de la Biblioteca municipal de Can Salvador de la Plaça, bibliocalella.blogspot.com, hi ha tota la informació sobre les activitats que organitza o acull l'equipament.