divendres, 15 d’abril del 2011

Amat i el llibre sobre el socialisme

Aquest vespre l'historiador Jordi Amat presenta el seu darrer llibre. Són els orígens del socialisme a Calella, del 1916 al 1945. Narra quins van ser els fundadors de la Unió Socialista de Catalunya i també altres aspectes com el moviment obrer, la CNT i el POUM.

El llibre revela també parts originals i interessants de la història, desconegudes per la societat. Com a primícia, n'ha avançat una al programa Fòrum Obert de Calella: "a diferència del que possiblement no es coneixia fins ara aporto uns documents originals que parlen de la persecució que van patir la gent del partit socialista unificat de Catalunya durant la guerra per part de la CNT o persones afins al comitè de Calella. És a dir, no només van ser perseguits per en Franco en acabat de la Guerra que això ja és sobradament conegut però que també aporto informació interessant, sino també durant la guerra".

El llibre parla també dels camps de concentració a França passada la guerra i les persecucions interiors que van patir els socialistes a Espanya. Es recullen també actes de la Fàbrica Llobet-Guri, que va esdevingué la cèl·lula número 2 del partit. Hi ha fotografies de regidors socialistes del segle passat, de qui Jordi Amat ha explicat que eren gent del carrer, que sense saber-ho ni voler-ho, estaven construint la història. No cobraven un sou, i l'ideari polític el transmetien al carrer en el seu dia a dia: "aquest esperit, molt obert, molt casolà, molt de poble. Vull dir, això traspua molt el llibre i això és maco. Lluny d'artificialitats, aquesta sinceritat i aquest tracte humà, no, aquest humanisme que traspua bona part de la vida d'aquells regidors que no són gent complicada ni gent que vulgui fer grans etapes polítiques a les altes esferes sinó que són gent de poble, d'abstracció obrera obrera, abstracció humil que veritablement fan un treball de boca a boca de treball diari sobre totes les qüestions que afecten a la ciutadania".

Jordi Amat reconeix que ha fet molt a gust el llibre sobre el socialisme, i ja s'ha ofert a altres partits polítics de Calella per poder treballar també la història del Catalanisme si li ho encarreguen. La presentació serà a les 8 del vespre al Casal l'Amistat.