divendres, 8 d’abril del 2011

Preparant l'Aplec

El primer cap de setmana de juny es fa a Calella l'Aplec de la Sardana, l'Aplec pairal de Catalunya, i aquestes darreres setmanes ja s'han distribuït els programes de mà, sobretot per altres aplecs d'arreu del país. Com cada any, hi ha estrenes i sardanes destacades, sense oblidar els actes de dissabte al Passeig de Mar.

Com cada any a l'aplec de diumenge hi haurà les cobles Marinada, la Bisbal, Jovenívola i Montgrins. Entre elles s'interpretaran un seguit de peces, adequades a la nostra ciutat i al nostre aplec. De conjunt, al matí, es tocarà la sardana guanyadora de la votació popular l'any passat. Es diu “Regalims del cor”. El president de l'agrupació sardanista, Josep Riera, ha avançat el més destacat del programa de diumenge a la tarda on hi haurà la tradicional sardana "Record de Calella", però la primera que es tocarà és de Tomàs Gil i Membrado,"Bressol d'Aplecs" que "la va dedicar a Calella com aquell qui diu l'aplec pairal de Catalunya doncs ell va anomenar-ho com un bressol, feta d'anar brasejant, perquè Calella és l'aplec que tothom admira i procurem que així sigui" -ha indicat Riera.

Hi haurà també la sardana “Veïns del carrer Sant Antoni” del compositor Joaquim Soms, de Pineda. La composició de peces es vertebra també segons la varietat de mestres compositors, també molt diversos. Així Riera diu que "hi ha Viladesau, d'en Terrides, d'en Martirià Font que va morir fa pocs dies, d'en Font o d'en Josep el tenora de la Girona. Mirar d'anar repartint i molt important és el jovent, d'en Daumala, David Estanyol o Enric Ortí o Jesús Ventura, que són joves que s'han cremat davant el piano per donar una bona imatge i una innovació al món de la sardana".

La festa, però, haurà arrencat dissabte a les set de la tarda amb un concert de cobla, i després la doble audició de sardanes amb la Jovenívola i la Marinada.