dilluns, 4 d’abril del 2011

Gent de Barri de Pequín i la Setmana Santa

La Setmana Santa serà una època atrafegada per la Gent de Barri de Pequín. Divendres Sant organitzen la bunyolada, i el diumenge de Pasqua una nova edició de la trobada del Truc, un joc de cartes molt popular d'origen mariner.

La bunyolada al barri de Pequín es remunta a l'abril de 1993, quan es va començar a celebrar la festa per primer cop. A la coneguda popularment com a Plaça del Bunyol, cada divendres Sant, couen bunyols, per vendre'ls i treure diners per mantenir el local social. Com l'any passat es farà durant tot el dia, matí i tarda. Els que s'hi acostin podran comprar, per 6 euros, una ració de bunyols de Quaresma, i un got de garnatxa o vi dolç.

Josep Antoni Piqueras, secretari de Gent del Barri de Pequín, ha explicat com elaboren aquestes pastes típiques de Setmana Santa: "Els fem nosaltres i els venem nosaltres. No els anem a comprar enlloc. Col·labora Olis Millà i la Pastisseria Itchart, on comprem la pasta, a part de l'anís i el sucre per endolcir el dia el millor possible".

Dos dies després d'aquesta bunyolada, el diumenge de Pasqua, l'associació organitza una nova trobada del joc del Truc. Fa 17 anys que es fa i es tracta de fer un campionat de jugadors del Truc. S'esperen unes 64 persones, dividits en 32 parelles. S'enfrontaran en eliminatòries fins a la gran final al migdia. Piqueras ha dit que "és un joc de cartes que jugaven els mariners. Són tres cartes, es juga per parelles i és un joc de mentiders, és d'enganyifa i el company et fa senyes per veure quines cartes té i has de fer dos bases per poder guanyar la mà. I és un joc molt divertit".

Es juga amb la baralla espanyola, sense comodins. Per inscriure's cal anar a la seu de la Gent de barri de Pequín, i pagar 8 euros. El dia abans del trofeu es fa el sorteig de les parelles. La majoria de parelles participants reben obsequis, ja que diferents restaurants de Calella i rodalies ofereixen àpats gratuïts. Els tres primers classificats guanyen una copa cadascú.