dilluns, 18 d’abril del 2011

Llibre sobre el socialisme

La proximitat de la diada de Sant Jordi fa que s'intensifiquin les presentacions de llibres. L'últim que ha tret al mercat l'historiador calellenc Jordi Amat és un recull històric sobre els orígens del socialisme a Calella, que se situen en l'any 1916. El volum és un encàrrec de l'agrupació local dels socialistes calellencs que, per la presentació, van comptar amb l'assistència de l'historiador i president del PSC, Isidre Molas.

Jordi Amat aprofundeix en el seu nou llibre en el context històric local dins el qual es va constituir la primera agrupació socialista de Calella, impulsada pel pinedenc Manuel Serra i Moret o Salvador Bosch, qui va ser el primer alcalde socialista de la ciutat. I a partir d'aquí ressegueix l'itinerari del socialisme a la ciutat fins l'any 1945. Així, l'historiador Jordi Amat indica que s'analitza la Unió Socialista i el PSUC, entre d'altres.

El llibre revela també parts originals i interessants de la història, desconegudes per la societat. L'autor ha recollit alguns actes de la Fàbrica Llobet-Guri, que va esdevenir la cèl·lula número dos del partit. Hi ha fotografies de regidors socialistes del segle passat, de qui Jordi Amat ha explicat que eren gent del carrer, que sense saber-ho ni voler-ho, estaven construint la història. En la mateixa línia s'ha mostrat Isidre Molas, president del PSC.

Llibre amè i de ràpida lectura, “Els origens del socialisme a Calella” té també un component solidari ja que l'aportació econòmica de la seva venda es destinarà a Càritas Calella.