divendres, 8 d’abril del 2011

Plaça de l'Ajuntament, nou nom oficial

L'Ajuntament de Calella ha aprovat el canvi de nom de la Plaça de la Constitució per Plaça de l'Ajuntament. Va ser ahir al vespre amb els vots favorables dels 4 regidors d'ERC i dels 7 de CiU. Els 5 regidors del PSC i el del PP van votar en contra d'aquest canvi.

La moció que instava a aquest canvi de nom ha estat elaborada pels membres de la Plataforma Calella Decideix Independència i posteriorment esmenada i consensuada amb els grups d'ERC i CiU. Segons els responsables de Calella Decideix Independència, aquest canvi s'origina per 2 motius: primer per ser coherent amb la resolució aprovada al ple del mes d'octubre en què l'Ajuntament de Calella es declarava moralment exclòs de la Constitució i, en segon lloc, perquè aquest indret és conegut popularment com la plaça de l'Ajuntament.

Durant el debat plenari d'ahir, des del PSC es va destacar que se senten còmodes amb el nom de Plaça de la Constitució. Un text del 1812 en què parla d'un estat liberal i democràtic. L'alcalde, Josep Maria Juhé va destacar que la història es repeteix en sentit negatiu i que amb aquest canvi es fa un flac favor a la voluntat progressista ja que s'ha de donar cabuda a tots els sentiments.

Per la seva banda, des del PP, el regidor Josep Maria Vila va dir que es fa un flac favor als avantpassats de la ciutat i que sobre la ignorància no s'han de prendre decisions. També va criticar el grup de CiU dient-li que comenten un error històric monumental que tindrà ressò mediàtic, però no és el que voldrien ja que al juny del 2002 CiU va votar en contra una moció similar.

Des de CiU, la regidora Montserat Candini va dir que sobre la ignorància no es construeix res i que, en tot cas, al seu partit les idees es debaten en funció del temps. A més, va recordar al regidor del PP que no poden donar lliçons de canvi de vot. Sigui com sigui, Candini va destacar que el seu grup el que ha fet és recollir la inquietud d'un grup de ciutadans, d'un moviment social. Candini va reconèixer que aquesta qüestió no era prioritària per al seu grup però canviar Constitució per Ajuntament també és parlar de democràcia.

Des d'ERC la regidora Pilar Rocafort va agrair la feina dels membres de la Plataforma Calella Decideix Independència i va manifestar que el que es produeix és un cert descontentament "amb el nom d'una cosa que no ens deixa ser allò que volem ser". Rocafort també va recordar que el d'ahir és un primer pas per poder canviar, en un futur, els noms d'altres indrets. Precisament ahir ERC també va presentar una moció en solitari, que no va prosperar, per canviar també els noms de la Plaça Espanya i la del Rei.

La moció aprovada ahir també inclou posar en marxa i vetllar pel funcionament de la comissió que en el seu dia va intentar constituir-se, la funció de la qual era l'estudi de l'actual nomenclàtor dels carrers i places de Calella per tal de veure si tots aquests noms són adients a l'època, cultura i tradició locals.

En aquest mateix context, els membres de l'Associació de Gent de Barri de Pequín ha destacat que tot i que els regidors del PP i el PSC no vulguin, i els de CiU els sigui igual, aquesta associació continuarà amb la seva lluita per defensar el que la majoria de veïns del barri desitgen, que és que es canviï el nom de la plaça d'"Espanya", pel nom popular de plaça "Del Bunyol".