dimarts, 12 d’abril del 2011

Can Salvador de la Plaça

El passat divendres la sala baixa de l'Ajuntament vell va acollir una conferència sobre la família Salvador, pagesos d’origen, i mercaders d’èxit des del segle 14. Ells van ser un rica i influent nissaga familiar calellenca. L’antiga casa senyorial de Can Salvador ocupa el lloc, i dóna nom, a l’actual biblioteca de Calella: Can Salvador de la Plaça.

El conferenciant va ser Jesús Rodríguez, arxiver del Museu-Arxiu de Calella i professor de l’Institut Joan Coromines de Pineda.

Aquesta conferència complementa i amplia la que el mateix Jesús Rodríguez va fer el febrer de l’any 2009: “Salvador de la Plaça. De pagesos a mercaders”. Rodríguez va dir que "el dia d'avui és del XVII i XVIII quan van passar de mercaders a apotecaris i a advocats i metges. Al mateix temps estaven preparant una biblioteca il·lustrada i moderna i mantenien relació amb els Salvador Botànics de Barcelona, que eren més famosos".

La història de la nissaga dels Salvador de la Plaça arribarà poperament a explicar-se fins al segle XIX i serà el tercer volum de la col·lecció que tancarà el cicle.