dilluns, 24 de gener del 2011

Consells per estalviar

L'hivern és, juntament amb l'estiu, l'època de l'any en què més puja el consum elèctric, bàsicament per qüestions de temperatura. La calefacció suposa aproximadament el 50% del consum domèstic i, per això, fer-ne o no un bon ús pot repercutir a les nostres butxaques. L'Ajuntament de Calella ha editat un díptic on es recullen trucs per estalviar energia en la calefacció però també en l'ús d'altres aparells.

Mantenir la calefacció a 21 graus de temperatura perquè per cada grau que l'augmentem puja el consum un 7%, apagar-la durant la nit o purgar periòdicament els radiadors de l'aire que puguin tenir són alguns dels consells que dóna l'Ajuntament de Calella per estalviar energia a l'hivern.

Són trucs amb molta lògica però que no sempre tenim en compte, com evitar els degotejos i les fuites de les aixetes perquè poden significar una pèrdua de 100 litres d'aigua al mes, o optar pels models de monocomandament si les hem de substituir perquè són més eficients.

Consells sobre il·luminació. Optar per fluorescents prims del tipus T-8 perquè tenen un 10% menys de consum que els gruixuts; o utilitzar bombetes de baix consum en els punts de llum que no s'han d'encendre o apagar de forma constant.

Qüestions interessants també pel que fa l'ús de la rentadora i l'assecadora. Es recomana no barrejar les peces de roba de teixits lleuger i gruixut; o pel que fa al rentaplats, diu que és preferible eixugar la vaixella obrint la porta de l'aparell que no pas amb la resistència elèctrica.

A la cuina, recorda que si s'utilitzen recipients de base ample s'aprofita millor l'energia; o que si pots triar entre el forn i microones, optis pel segon perquè consumeix un 60% menys.

Així mateix, al web municipal s'informa de la segona convocatòria del Pla Renova't de Finestres per al foment de la col·locació de tancament amb aïllament tèrmic. La iniciativa l'impulsa l'Institut Català d'Energia i s'adreça a particulars, comunitats de propietaris, empreses privades i institucions sense ànim de lucre. Les sol·licituds es poden presentar fins el 20 d'abril.

«Díptic Estalvi Energia»