dilluns, 10 de gener del 2011

Reaccions sobre l'alto el foc

Tarda de reaccions polítiques arran de l'últim comunicat de la banda terrorista ETA en què ha declarat un alto el foc "permanent, general i verificable internacionalment". Els representants polítics de l'Ajuntament de Calella fan una valoració positiva tot i que apel·len a la prudència.

Recordem que a través d'un vídeo, publicat al diari Gara i que dura uns dos minuts, la banda terrorista explica que fa seva l'aposta de personalitats d'arreu del món "des de Brussel·les fins a Guernika" perquè el conflicte basc tingui una "solució justa i democràtica" que tingui "com a màxima referència la voluntat del poble basc".

L'anunci de treva afegeix que és "hora d'actuar amb responsabilitat històrica" i que, amb aquest alto el foc, ETA expressa el "compromís ferm amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada". I conclou que ETA no abandonarà l'esforç per "impulsar i dur a terme el procés democràtic, fins arribar, diuen textualment, a una veritable situació democràtica a Euskal Herria".

Un cop conegut aquest anunci, hem recollit les primeres valoracions dels responsables dels partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Calella del govern i de l'oposició. L'alcalde, el socialista Josep Maria Juhé, creu que ETA ha de fer un pas més i anunciar que desapareix i que aposta per la via democràtica.

Des d'Esquerra Republicana, socis de govern del PSC, Cristina Gómez valora l'anunci com a molt positiu i destaca que ara ha arribat el moment del diàleg.

Des de l'oposició, la regidora de CiU, Montserrat Candini, destaca que aquesta és una notícia feliç tot i que alerta que al comunicat no es diu que es renunciï a la violència.

Finalment, des del PP, el regidor Josep Maria Vila considera que és una notícia positiva si realment és aquesta la voluntat de la banda terrorista.

Aquest comunicat era molt esperat i des de feia mesos s'especulava sobre la possibilitat que cap a finals d'any, quan es complien quatre anys del trencament de l'última treva formal amb l'atemptat a l'aparcament de la T-4 de l'aeroport de Barajas, ETA anunciés un alto el foc definitiu i verificable. De tota manera, caldrà mesurar cada paraula i gest per veure si aquesta treva acaba conduint o no al final definitiu de la lluita armada.