dimarts, 4 de gener del 2011

La llei antitabac a debat

Divisió d'opinions als bars de Calella durants els primers dies d'implantació de la llei antitabac, que prohibeix fumar a l'interiors d'espais tancats i a prop de parcs infantils públics. En un costat de la balança els fumadors enfadats per haver de sortir a fora a fer el cigarret, i a l'altre els no fumadors que poden gaudir ara d'un cafè sense l'ambient de fum habitual. Enmig els propietaris de bars i restaurants, a l'expectativa de com s'acostuma la gent a la normativa i pendents de si la clientela disminueix.

Entre les taules dels bars i cafeteries aquests primers dies de gener s'hi pot trobar gent agraïda per la nova llei antitabac. Ara poden esmorzar, llegir el diari o prendre un cafè sense un ambient carregat de nicotina i fum més aviat tòxic.
Així ho ha indicat, per exemple, Alícia Altozano, una no fumadora a qui el fum li molesta moltíssim.

I sobretot a les terrasses, o a dins al bar però enfadats, hi ha clients que fumarien un cigarret mentre fan el cafè, però ara no poden. I altres que no fumen però tenen por que els bars hagin de tancar per falta de clients.

Al darrera seu els propietaris de cafeteries, bars i restaurants. Creuen que al principi costarà que la gent s'habituï a fer el cigarret a fora, però un cop acostumats la clientela no disminuirà, ja que qui vulgui anar al bar a fer un cafè ho seguirà fent. Així ho han indicat diversos propietaris de bars.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació Turística de Calella, Isabel Mallol, ha qualificat de "dura" la nova llei que prohibeix fumar a hotels, restaurants i places públiques, en comparació amb d'altres països; tot i que a nivell de salut ha considerat la notícia com a molt positiva.

La principal crítica de Mallol ha estat per la improvisació que segons ella ha fet el govern central, ja que molts establiments van fer en els darrers anys importants inversions en el seu dia per habilitar sales de fumadors que ara no serviran per a res.

En qualsevol cas, cal esperar a les primeres setmanes d'implantació de la nova llei per veure l'evolució i els hàbits de la clientela als bars i restaurants.