dimecres, 5 de gener del 2011

El cagatió del Grup Pa, Vi i Moltó

La pluja va deslluir molts dels cagations populars que es van celebrar a l'Alt Maresme la tarda del dia 24 i del qual els vam informar àmpliament en el seu dia a Ràdio Calella i a m2tv.

La mainada dóna cops de bastó a una soca. Això és el que ha quedat de la tradició de la mitologia catalana ancestral. Originàriament consistia en un tronc de llenya per alimentar la llar de foc, i els regals eren l'escalfor i la llum que ens proporcionava. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient que sovint es corona amb una barretina vermella.

A Calella és el Grup pa Vi i Moltó qui fa cagar el tió monumental perquè en gaudeixin petits i grans. Moltes són les cares de fred, de manetes tapades amb guants i ullets de sorpresa quan agafen el bastó i peguen el tió perquè els cagui una sorpresa. Fa 30 anys que puntualment cada nit de Nadal surten a la plaça de l'Església, perpetuant una tradició cada cop més arrelada, segons ha indicat Jaume Pruna, president del Grup Pa, Vi i Moltó.