divendres, 22 de gener del 2010

Visions diferents

El senador del Partit Nacionalista Basc Iñaki Anasagasti i el diputat al Congrés Manuel Mas, del PSC, han posat damunt la taula arguments a favor i en contra de les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Els dos ponents van basar la xerrada en termes històrics i socials.

La intervenció de l’exalcalde de Mataró va tenir com a eix vertebrador el fet de preguntar-se com es podria articular la independència un cop el poble de Catalunya ho decidís. Segons ell no és possible fer efectiva una separació de Catalunya de l’Estat Espanyol, ja que la Constitució li atorga plena sobirania. Per tant, per a Mas, el moviment social de fer consultes no porta enlloc, i es mou en un àmbit molt diferent al que defensa el PSC. En aquest sentit, els socialistes catalans segueixen demanant "un bon estatut" -ha dit Mas.

Per la seva banda el senador del PNB va reconèixer que sentia enveja per les consultes que s’estan fent a Catalunya; unes manifestacions sobiranistes que creu que no es podrien portar a la pràctica, ara mateix, a Euskadi a causa del fenomen de la violència. Anasagasti va arrencar els aplaudiments del públic amb afirmacions com: “És una llàstima que Espanya no es trenqui”, i va assegurar que “tard o d’hora s’acabarà trencant”. També va dir que Catalunya necesita un tracte diferent i que "la culpa d’haver arribat a aquest punt la té l’espanyolisme".

Anasagasti i Mas van coincidir en atorgar legitimitat a la consulta, tot i atribuir-li diferents utilitats i no preveure els mateixos efectes. El que per un és una creació de base d’opinió pública, per l’altre és una llavor que no donarà cap tipus de fruit.