divendres, 4 de febrer del 2011

Calella ja té Pla Municipal d'Igualtat

L'Ajuntament de Calella ha aprovat el seu primer Pla Municipal d'Igualtat. L'instrument a partir del qual el govern planificarà les polítiques d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones a 5 anys vista, que és la vigència que té el Pla, ratificat dijous pel ple municipal amb els vots a favor dels partits de govern, PSC i ERC, i de Convergència i Unió, el principal partit de l'oposició. El Partit Popular va abstenir-se en la votació.

El Pla Municipal d'Igualtat de Calella proposa 65 accions per reduir les desigualtats encara existents entre homes i dones. Amb elles, s'aborden sis eixos d'actuació relatius, per exemple, a la transformació de models patriarcals, l'impuls a la participació, la millora de la qualitat de vida i la cohesió social, o la intervenció integral contra la violència masclista. Es preveu desenvolupar-los en els pròxims 5 anys i són el resultat d'un procés d'anàlisi quantitatiu i qualitatiu de la situació actual de la igualtat a Calella.

Es proposa, entre molts d'altres, fomentar la participació del pare en les activitats escolars, apropar les joves immigrants als espais de participació i lleure. També se suggereix l'ampliació del Centre Obert per a facilitar la conciliació familiar o adaptar els lavabos dels serveis públics perquè tant homes com dones els puguin utilitzar quan acompanyen criatures. Altres accions més simples com fer constar al web municipal els serveis i recursos als que poden acudir les dones víctimes de violència domèstica.

Algunes accions es podran desplegar aquest mateix any 2011, tot i les limitacions pressupostàries que imposa la crisi econòmica. Se centraran en reforçar algunes polítiques ja implementades com ara el circuit local d'atenció a les persones víctimes de violència de gènere, amb l'edició de nou material informatiu, o oferir cursos de formació, ha detallat la regidora de Ciutadania de l'Ajuntament de Calella, Pilar Rocafort (ERC).

L'alcalde de Calella i portaveu del grup municipal del PSC, Josep Maria Juhé, ha destacat durant el ple que part del treball en matèria d'igualtat l'està fent la base social, sobretot per part de l'Associació Dones de Calella, però que ara el Pla ho eleva a un compromís ciutadà i polític. "Hi ha la voluntat política de fer accions relatives a la igualtat si bé és cert que estem en un moment econòmic complicat", assegura Juhé.

Tot i donar suport al Pla Municipal d'Igualtat, Convergència i Unió no comparteix que d'ell se'n desprengui aquest compromís polític ferm. A més, hi troben dues debilitats que entenen són prou significatives, al marge de criticar que s'hagi presentat en una de les últimes sessions plenàries del mandat. “Un calendari clar i marcat no hi és: no s'indica, amb detall, què faran cada any i, a més, no s'acompanya de la partida pressupostària que és la que fa realitat aquestes coses", es lamenta la portaveu del grup municipal de CiU, Montserrat Candini.

El Partit Popular és l'única formació que no ha aprovat el Pla, s'ha abstingut. Per inexactituds i poc rigor en el contingut, i per no abordar, entén el regidor Josep Maria Vila, un aspecte nuclear en les relacions equilibrades entre homes i dones. “No servirà per res això. Es parla, encara no mitja pàgina, de l'educació i per mi és primordial: el respecte entre persones farà que no hi hagi discriminacions", sentencia Vila.

Del desenvolupament del Pla Municipal d'Igualtat de Calella se'n farà un seguiment continuat i un cop exhaurida la vigència, l'any 2015, s'avaluarà si, realment, s'ha avançat en la igualtat entre homes i dones.