divendres, 11 de febrer del 2011

Canvis de nom a les places

La Plataforma Calella Decideix Independència! reobre el debat sobre el canvi de nom de la plaça de la Constitució, popularment coneguda com plaça de l'Ajuntament. Agafant-se a la declaració de Calella com a ciutat moralment exclosa de la Constitució espanyola en resposta a la sentència contra l'Estatut de Catalunya, l'entitat va proposar al plenari una modificació del nomenclàtor per tal que la cèntrica plaça adopti el nom de l'edifici consistorial.

La Plataforma Calella Decideix Independència! ha rebut el suport explícit d'Esquerra Republicana de Catalunya en la iniciativa de canviar el nom de la plaça de la Constitució. La presidenta de la secció local, Pilar Rocafort, va oferir-se ràpidament al portaveu de la plataforma per vehicular la proposta i presentar-la al ple.

D'aquesta manera, i segons manté el col·lectiu independentista, Calella seria conseqüent amb la declaració de ciutat moralment exclosa de la Constitució espanyola, que es va aprovar per ple, el passat mes d'octubre, amb els vots dels regidors de Convergència i Unió i els d'Esquerra Republicana, l'abstenció del PSC i l'oposició del PP.

Xavier Ponsdomènech, portaveu de la Plataforma Calella Decideix Independència! en declaracions al programa Parlem-ne entén que si la ciutat s'exclou moralment de la Constitució "no té sentit mantenir una plaça que porta aquest nom”.

La Plataforma Calella Decideix Independència! també té en ment una recollida de signatures -en calen 500 perquè la petició pugui entrar en l'ordre del dia del ple-, però tot i això iniciarà una ronda de contactes amb els representants polítics per copsar-ne les intencions. "Estan convocats de cara la setmana que ve perquè mirarem que, aquesta vegada, la proposta tiri endavant. Ja tenim vàries entitats interessades en donar-nos suport, com també ho ha manifestat clarament ERC. Sense la recollida de signatures aquesta moció ja es podria presentar al ple de l'Ajuntament”, ha declarat Ponsdomènech.

Propostes similars, de canvi de noms que tenen una clara càrrega política, ja s'han debatut anteriorment al ple, sense que prosperessin. L'estiu de 2004, i a iniciativa popular, Esquerra Republicana de Catalunya va ser l'única formació política en donar suport a l'adopció de forma oficial del nom pel que es coneix popularment la plaça d'Espanya; és a dir, plaça del Bunyol.