dilluns, 21 de febrer del 2011

Presentació del llibre de Rangil

El calellenc Daniel Rangil ha presentat el seu darrer llibre. Es diu “Joan Barangó i els màrtirs de la llibertat”. Parla d'un jove calellenc, que va morir amb 26 anys, durant la Guerra Civil, defensant Madrid dels feixistes.

Joan Barangó va ser un dels 170 calellencs que van morir al front durant la guerra del 36 al 39, els que s'anomenen els màrtirs de la llibertat. La demografia de Calella es va ressentir de la pèrdua d'aquests 170 joves durant molts anys, perquè hi faltaven aquestes persones i els fills que haguessin pogut tenir. Eren joves al servei del país.

El llibre parla també de personatges històrics rellevants per a la ciutat. Uns personatges que molts cops es desconeix per quins motius tenen carrers o equipaments a Calella amb el seu nom, i que militaven al bàndol feixista. Es dóna el cas que el carrer Sagnier, durant la República es va dir “màrtirs de la llibertat”.

El lligam polític del llibre és innegable, i per això a la presentació de divendres hi van intervenir Òscar Ojer, ex president d'Esquerra Calella i també Xavier Ponsdomènech, portaveu de la Plataforma Calella Decideix Independència, en condició de persones que han demanat que la ciutat canviï els noms d'alguns carrers i places, com la d'Espanya o la de la Constitució. Ara s'hi podrien afegir altres casos com el del carrer Sagnier i altres que el llibre exposa.