dimecres, 7 de juliol del 2010

A les seves mans

La seguretat dels banyistes de la platja de Calella està en mans d’un nou equip de salvament. Un servei del qual se n’havia encarregat la Creu Roja i que ara s’ha adjudicat a l’empresa Gest-Kal XXI.

Per comprovar l’eficàcia del servei en una hipotètica situació d’emergència, aquest dimarts s’ha fet un simulacre de salvament a la Platja de Garbí.

Socorristes de platja, embarcacions i vehicles de salvament s’han activat aquest dimarts al matí. Han desplegat el dispositiu previst per a situacions d’emergència però, per sort, es tractava tant sols d’un simulacre.

S’ha fet una posada a punt de tot l’equip de salvament que aquest any s’encarrega de vetllar per la seguretat dels banyistes de les platges de Calella. Sergio López, coordinador general de Gest-Kal XXI al Maresme ha indicat que “es diu que cada minut que passi sense que algú intervingui es perd un 10% de vida. Per això, la màxima de la nostra empresa i el que intentem és reduir el màxim aquest temps de rescat per donar un alè a la vida”.

L’eficàcia de l’equip de salvament de platges és clau per reduir el temps de resposta. Sobretot quan l’àrea de vigilància, salvament i socorrisme -les tres funcions que desenvolupa- és tant àmplia com en el cas de Calella: on hi ha uns aproximadament 3 quilòmetres de platges.

Tot i ser una zona teòricament tranquil·la, banyada per un mar Mediterrani que gairebé mai dóna cap ensurt, l’equip ha d’estar sempre alerta. I més que res per l’actitud dels banyistes: “sobretot com que l’orografia del terreny cobreix molt ràpidament, perdem peu de forma sistemàtica. I un dels principals perills que tenim aquí al Maresme és amb el doffy: la gent es refia, es posa dins el canal a banyar-se, on està totalment prohibit banyar-se, i els socorristes ens veiem sovint en situacions compromeses. Puja el nivell d’aigua, la gent que no sap nedar està banyant-se a la vora del mar i automàticament els cobreix”-ha indicat López.

La feina dels socorristes no es cenyeix estríctament a intervenir en casos d’emergència. També s’encarreguen, i diuen que és el que més els agrada, d’oferir el bany a persones discapacitades.