dijous, 8 de juliol del 2010

Reacció sense unitat sobre la sentència

El ple de l’Ajuntament de Calella es reuneix aquesta tarda amb caràcter extraordinari per debatre sobre la sentència de l’Estatut de Catalunya. Dues de les tres mocions que es porten a ple expressen l’oposició al veredicte del Tribunal Constitucional, i són dues les propostes que s’hauran de debatre perquè Convergència i Unió, PSC i Esquerra Republicana de Catalunya no han consensuat un text unitari.

Convergents i socialistes presenten una moció i els republicans una altra, en solitari. El Partit Popular ha anunciat que el seu regidor, Josep Maria Vila, no participarà del debat.Els populars han indicat, via nota de premsa, que hi ha altres qüestions més importants a Calella que debatre sobre la sentència de l’Estatut, més quan és el Tribunal Constitucional qui determina si les lleis estan ajustades a la Constitució vigent.

Els dos partits, CiU i PSC, exposen que la sentència del Tribunal Constitucional no respecta la voluntat del poble de Catalunya expressada en referèndum ja que retalla considerablement els principals eixos nacionals de l’Estatut i l’horitzó nacional i d’autogovern. Per això, proposen que l’Ajuntament de Calella mostri el seu rebuig a la sentència i el malestar envers un Tribunal Constitucional “desacreditat i moralment desligitimat”.

CiU i PSC també proposen que el consistori recolzi les resolucions que prengui el Parlament de Catalunya en aquesta qüestió. A més, demanen als calellencs i calellenques que assisteixin a la manifestació de dissabte a Barcelona per demostrar que Catalunya és una nació amb voluntat d’autogovern.

La secció local d’ERC no se suma a aquesta moció sinó que en presenta una de pròpia. Un text amb el qual els republicans manifesten voler actuar “amb la màxima fermesa” considerant que la sentència del Constitucional és un atac a la dignitat i a la llibertat dels catalans.

Esquerra proposa al plenari de l’Ajuntament de Calella que, a banda de rebutjar la sentència, manifesti que només acatarà la voluntat que emana de la ciutadania. És a dir, del resultat del referèndum sobre l’Estatut.

El segon punt de la proposta d’acords fa referència a la relació entre Catalunya i Espanya. Esquerra creu que la sentència anul.la la sobirania del poble català i que, arran d’això, s’ha de donar per tancada la via autonomista i que cal obrir un nou procés emmarcat en el dret de decidir.

Per això, i al marge de demanar també als calellencs que participin massivament a la mobilització de dissabte convovada per Òmnium Cultural, Esquerra presenta al ple d’aquesta tarda una segona moció. Vinculada al dret de decidir, proposa que el plenari doni suport a la Iniciativa Legislativa Popular que té per objectiu convocar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya.

El ple serà retransmès en directe per Ràdio Calella a les 19h.