dilluns, 14 de setembre del 2009

Acte institucional de la Diada

Les entitats de Calella i tres dels quatre partits polítics amb representació municipal van celebrar divendres passat la Diada a la Plaça de Catalunya amb un acte institucional on va haver-hi ofrenes florals al monument a Rafael Casanova, el Cant dels Segadors i diversos parlaments.

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya a Calella, Òscar Ojer, va manifestar que si cada any el seu partit es queixa dels greuges com a poble “oprimit”, aquest any va destacar aspectes positius per “avançar cap a un Estat propi”. Entre aquests punts va ressaltar la nova llei d'educació i l'acord de finançament.

Des del PSC, la nova primera secretària dels socialistes calellencs Eulàlia Rodríguez Beneroso, va destacar que el pacte ha fet gran històricament Catalunya. En aquest sentit, va indicar que fruit de l'acord i l'entesa es va redactar el nou Estatut. També des del PSC, i sense renunciar als drets històrics, es defensa un estat federal.

La portaveu municipal de Convergència i Unió, Montserrat Candini va destacar el desencontre permanent amb Espanya i al fet que s'estigui a l'espera d'una resolució sobre l'Estatut del Tribunal Constitucional, que han de fer magistrats als que va qualificar de “partidistes”. Per fer-ho va partir de l' “Oda a Espanya” de Joan Maragall.

L'alcalde de Calella, Josep Maria Juhé, va llegir una moció aprovada el 30 de juliol passat per l'Ajuntament sobre el dret a decidir i que va ser aprovada per CIU, PSC i ERC. Juhé va ressaltar que la moció reflecteix la voluntat de pacte i entesa que neix d'un Ajuntament “proper” al ciutadà.

La Diada a Calella també va estar marcada pel minut de silenci que les entitats i els partits polítics calellencs van retre a l'alcade d'Illa de Tet que va morir recentment. El conseller de la població francesa va recordar que enguany se celebra el 350 aniversari del Tractat dels Pirineus que va dividir Catalunya en dues parts.

A la tarda els actes de la Diada van acabar amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Marinada.