divendres, 25 de setembre del 2009

Llibre commemoratiu sobre el Far

El 15 de desembre de 2009 es compliran 150 anys de la inauguració del Far de Calella. Una torre lluminosa que va costar 127 rals de l’època i que a dia d’avui constitueix el símbol més característic de la nostra població: una Calella que ha viscut sempre de cara al mar.

Durant tot l’any, diverses han estat les entitats locals que li han retut homenatge: vam veure el nostre Far presidint l’acte de lliurament dels premis dels Jocs Florals, i sense anar més lluny ara és el protagonista del concurs d’aparadors que organitza l’Associació de Comerciants Centre Comercial.

El Far ha il.luminat de forma incansable les fosques nits d’aquests darrers 150 anys. Un element imprescindible de l’estampa de la ciutat que ara Fotofilm Calella ha volgut plasmar en un llibre editat en motiu de la celebració de la Fira de Calella i l’Alt Maresme.

Diferents òptiques han capturat un instant de la vida del Far de Calella. Una peculiar mirada que ens apropen els membres de Fotofilm Calella a través del llibre “El Far”, editat amb motiu del 150è aniversari de la torre lluminosa.

Un volum eminentment visual que també ens descobreix el per què dels fars en general, i del calellenc en particular. Ho fa a través d’un relat històric fet per l’arxiver municipal de Calella, Jesús Rodríguez Blanco. Ens explica que el Far de Calella va ser el primer de Catalunya en funcionar amb electricitat, al 1916; que va costar 127 mil rals de l’època; o que dins les seves estances hi van morir dos torrers i que tres s’hi van jubilar.

S’hi recuperen fotografies antigues, que ens fan adonar que el Far poc ha canviat en un segle i mig de vida. Simplement el rodeja ara més verd, s’ha integrat més a l’entorn. Un llibre d’aquells que tots els calellencs haurien de tenir a la seva biblioteca particular, per tenir així un trosset més de la història de la ciutat. Es complementa amb un amplíssim recull de fotografies de fars d’arreu del món, cedides per artistes que han atès la crida feta per Fotofilm Calella als cinc continents.

El llibre “El Far. 150 anys del Far de Calella”, editat per Fotofilm Calella, es presentarà oficialment aquest dissabte en el marc de la Fira de Calella i l’Alt Maresme. Es podrà adquirir durant els tres dies a l’estand de l’entitat fotogràfica a un preu de 20 euros.