dilluns, 13 de setembre del 2010

Xerrada sobre socialistes catalanistes

L'agrupació local del PSC va fer divendres al vespre una xerrada sobre la història del socialisme a Calella, al Teatre Orfeó.

El conferenciant va ser el calellenc Jordi Amat i Teixidó, doctor en història i habitual redactor de llibres sobre la història de la ciutat i les seves entitats, tals com el Grup Pa, Vi i Moltó i els Geganters de Calella. L'historiador ha escrit un llibret de 64 pàgines, que aviat veurà la llum, sobre la història del socialisme a Calella, aportant nombroses gràfiques i estadístiques de diversos períodes, a més de noves fotografies.

Jordi Amat ha donat detalls poc coneguts com que el socialista Salvador Bosch va proclamar l'Estat català l'octubre del 1934 a Calella.

Durant l'acte es va retre un homenatge a tots els socialistes de la república i també a Anna Barangó i Margarit; una històrica militant socialista que tenia un pare que havia treballat a la fàbrica Llobet Guri. Dos germans seus, en Joan i en Joaquim Barangó, van morir al front l'any 1936. La família va patir una repressió acabada la guerra i divendres va ser homenatjada.

La xerrada va tractar temes com la creació de l'Agrupació socialista de Calella el 1916, la lluita sindical dels anys 10 i 20 i la refundació de l’Agrupació amb l'adscripció a la Unió Socialista de Catalunya fundada entre altres per Serra i Moret, alcalde de Pineda.

L'alcalde, Josep Maria Juhé, va rememorar als micròfons de Ràdio Calella la figura de Serra i Moret com a defensor dels més pobres i com a catalanista.