dimecres, 27 d’octubre del 2010

CiU i PP situen l'augment de l'IBI entre el 10% i el 16%

No tocar les ordenances fiscals de cara al 2011, significa acceptar una pujada de l'Impost de Béns Immobles d'entre un 10 i un 16% de mitjana. Així ho han declarat els responsables econòmics de Convergència i Unió i el Partit Popular de Calella, davant les manifestacions fetes pel regidor d'Hisenda sobre les previsions del govern quant a taxes i impostos. Jaume Puig va dir, textualment, que de cara a l'any que ve “no es tocaran els impostos i les taxes municipals; i que només hi haurà una petita pujada de l'IBI”. CiU i PP neguen que l'increment de la contribució serà “petita”, sinó que ho situen entre el 10 i el 16% de mitjana, en funció de l'estimació feta per cadascun dels partits.

Des del Partit Popular, el regidor Josep Maria Vila opina que l'executiu municipal hauria de ser més sensible amb la situació econòmica de molts ciutadans, a qui s'augmentarà la pressió fiscal. Al seu entendre, cal ajustar el tipus impositiu que fixa l'Ajuntament per evitar un increment de l'IBI que qualifica de molt fort. Vila ha manifestat que “si no hi ha ple d'ordenances fiscals i no es toca el tipus impositiu -que continuarà sent del 0'92- es pagarà aproximadament i de mitjana un 16% més, com a conseqüència de la revisió del valor cadastral. Això també té influència sobre una taxa, la de clavegueram, que també depèn del valor cadastral dels immobles”.

El Partit Popular va presentar un recurs sobre la nova valoració del cadastre feta a Calella perquè considerava que no s'ajusta a la realitat. S'hi haurà de pronunciar el Tribunal Econòmic Administratiu de Madrid.

La principal força de l'oposició, Convergència i Unió, per la seva banda, titlla d'“enganyoses” les declaracions del regidor d'Hisenda perquè si bé és cert que sobre paper no es modifiquen les ordenances, a la pràctica l'IBI augmentarà un 10% de mitjana. El responsable d'afers econòmics de CiU, Xavier Pedemonte, assenyala que la decisió de mantenir el tipus impositiu respon a l'increment d'ingressos que aquest impost reportarà a l'Ajuntament. Uns 600 .000 euros; xifra força important que equilibraria el pressupost municipal en un any delicat quant a l'economia. Pedemonte ha manifesat que “som perfectament conscients de la delicada situació que hi ha en el finançament municipal, és general. Però entenem que no es pot sortir tan alegrement a dir que no es toca res quan realment es toca. Home, estem creant una expectativa. A més amb l'afegit, que això passa en anys electorals es prenen decisions d'aquest tipus, es diu que no es toca res i com que el primer rebut de l'IBI es carrega el juny, les eleccions ja hauran passat”.

Pedemonte retreu al govern que es recorri als impostos per arreglar la situació financera de l'Ajuntament, quan sempre s'havia pres de referència la variació de l'IPC. CiU entendria una modificació en aquests termes que, això si, acompanyaria d'un Pla de retallada de despeses.