dimarts, 19 d’octubre del 2010

Lluita contra el càncer de mama

El llaç rosa simbolitza la lluita contra el càncer de mama, i avui en veurem molts lluint a les solapes. Avui es commemora el Dia Mundial contra el càncer de mama. Una jornada de sensibilització i normalització de la malaltia, i que la comunitat mèdica aprofita per informar sobre les pautes de detecció precoç que ofereix el sistema sanitari públic.

La taxa de mortalitat per càncer de mama s'ha estabilitzat a Catalunya per l'efecte de la detecció precoç. Les dones han pres consciència que cal fer-se les revisions i les mamografies de forma periòdica. El cap de la Unitat Funcional de Patologia Mamària de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva, el doctor Pere Puig, recalca que són procediments essencials en aquesta malaltia, com en tots els tipus de càncer, per tractar-la i curar-la. El doctor Pere Puig ha manifestat que “les pacients amb l'estadi 0 i estadi 1, que són els més freqüents que estem diagnosticant ara, tenen una probabilitat de sobreviure 5 anys lliures de malaltia de més del 95%. Això vol dir que molt poques dones moriran si les diagnostiquem en un estadi precoç”.

Les mamografies es realitzen de forma bianual en dones de més de 50 anys. Només es fan aquestes proves radiològiques a les que hi ha per sota aquest grup d'edat per prescripció mèdica, quan hi ha alguna simptomatologia o factor de risc. Arran d'això, ha augmentat el nombre de casos en dones d'entre 40 i 50 anys. Tot i això “abans dels 40 anys és molt rar que aparegui un tumor a la mama, n'apareixen però parlem d'excepcions. El factor de risc més important del càncer de mama és l'edat. I quan més gran és la senyora més probabilitats té de poder fer un càncer de mama” -ha reblat el dr. Puig.

Un cop diagnosticat, les pacients reben un tractament personalitzat que pot combinar o no la cirurgia, l'hormonoteràpia, la quimioteràpia i la radioteràpia. Els equips mèdics de l'Hospital Sant Jaume de Calella estan preparats per oferir una atenció integral a les dones amb càncer de mama, i al centre hospitalari s'estan aplicant tècniques innovadores menys agressives. Però a l'hora de fer-se un tractament concret cal desplaçar-se a l'hospitals de referència. Així “tota la cirugia de la mama la fem a l'Hospital de Calella. Centralitzem i unifiquem tots els criteris de tractament. A Calella fem la tècnica del gangli sentinella amb els metges de medicina nuclear de l'Hospital de Can Ruti de Badalona. L'única salvetat és que quan es necessita l'aplicació de radioteràpia les pacients de l'Alt Maresme van a l'Hospital de Can Ruti”.

A l'Hospital de Calella s'ofereix una atenció mèdica multidisciplinar a dones amb càncer de mama però, fora d'aquest circuit, també hi ha una associació com és Oncolliga on pacients i familiars poden acudir. Fa xerrades i teràpies de grups.

També hi ha altres espais de suport com la Junta Local de l'Associació Espanyola contra el Càncer de Pineda de Mar.