dijous, 28 d’octubre del 2010

L'experiència de Kilian Jornet

L'ultrafondista català Kilian Jornet, possiblement un dels millors esportistes de la disciplina de la història, va celebrar ahir el seu 23è aniversari envoltat de prop de 200 persones. L'esperaven al pavelló de l'Escola Pia de Calella, aprofitant que Jornet havia fet un forat en la seva apretada agenda per parlar i compartir les seves experiències.

Acaba d'arribar de l'Illa de Reunió, a Madagascar, on ha guanyat el Gran Raid, una prova de 162 quilòmetres i amb un desnivell de més de 9.000 metres que va completar en un temps de 23 hores i 14 minuts. Tot en la seva trajectòria és espectacular i no hi ha prova a la que s'enfronta que no sigui d'una duresa extrema. Per exemple la Transpirinaica: creuar els Pirineus de punta a punta, 830 quilòmetres, amb desnivells de fins a 40.000 metres, i fer-ho en vuit dies.

El seu palmarès impressiona: tres campionats mundials en carrera de muntanya, dos Ultratrails de Montblanc, on va fulminar el rècord, com també ho va fer en la prova de pujar i baixar el Kilimanjaro rebaixant el millor temps registrat fins al moment en una hora. Números de vertigen propis d'un súper-home. Ell, amb una humilitat també fora de sèrie, n'hi treu ferro. Del seu cos menut en destaquen dos ulls inquiets. Amb ells ha pogut veure l'espectacle que ofereix la natura, en els cims, allà on la terra i cel es toquen. És enmig de la muntanya, dels seus paisatges i colors, on se sent feliç i lliure.

Va créixer en plena natura, a la Cerdanya, on de ben petit va començar a practicar esports de muntanya. En poc temps va explotar el seu potencial i ara és una referència mundial indiscutible. Un esportista d'elit al nivell de Messi en el futbol o Rafa Nadal en tennis. Figura en la qual tothom s'hi pot emmirallar. I ahir va fascinar, especialment als triatletes del Team Calella, entitat coorganitzadora de la xerrada.

El català Kilian Jornet diu que, després de dos anys, ha trobat les emocions i sensacions que buscava; però que encara n'hi ha moltes d'altres per descobrir. Més i nous motius per sortir a la muntanya i córrer, buscant el límit de cos i ment.