dijous, 19 de febrer del 2009

Calella dóna suport a la celebració dels espectacles populars catalans que tenen en el foc el seu element central

El ple de l’Ajuntament va aprovar, la setmana passada i per unanimitat, una moció presentada per la regidoria de Cultura per tal de transposar la directiva europea que limita l’ús de material pirotècnic per part de menors d’edat. Una normativa, aprovada l’any 2006, en què també es fixa la distància que hi ha d’haver entre les persones que manipulen petards, bengales o fonts de llum i el públic.

La cultura popular i tradicional catalana va reivindicar a Berga l’ús de material pirotècnic per part de colles de diables o amb motiu dels correfocs. També, quan els protagonistes d’aquests espectacles són els menors d’edats. Un clam social que ara vol aconseguir el support dels partits polítics qui tenen a la seva mà la transposició de la directiva europea que limita la celebració d’aquests espectacles populars. És per això, que la reclamació està arribant als ajuntaments. En el cas de Calella, la proposta la va portar a ple la regidoria de Cultura, en forma de moció. La va defensar la titular de l’àrea, Pilar Rocafort que va manifestar que "el que volem amb la moció, és donar suport a la Generalitat, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana per tal que pugui fer les gestions necessàries amb el Ministeri d’Indústria per incloure aquells elements que puguin preservar les postres tradicions".

La moció es va aprovar per unanimitat de totes les forces polítiques presents al ple: PSC, ERC i Convergència i Unió. Amb tot, la portaveu dels convergents calellencs, Montserrat Candini, va subratllar que la polèmica directiva europea la van aprovar, a Brusel.les, els eurodiputats d’ERC, PSC, Iniciativa i el PP. Candini va criticar, a més, que la reacció política hagi arribat després de dos anys i "arran d'iniciatives que han sorgit a partir de la representació d’aquestes colles". En aquest sentit, Candini entén que el govern català ha pecat d’una certa “relaxació de funcions”.

La portaveu de la federació nacionalista va indicar que Convergència i Unió ha presentat una proposició de llei al Congrés dels Diputats per transposar aquesta directiva comunitària. Aquesta, segons va dir Candini, és la fórmula vinculant per aconseguir-ho.