dimarts, 3 de febrer del 2009

El cost de la plaga de l'escarabat morrut és elevat

El Maresme és una de les comarques més afectades per la plaga de l’escarabat morrut, que ataca i mata les palmeres. Per ara el cost de talar i cremar cada palmera és d’uns 600 euros, i se’n fa càrrec totalment la Generalitat. Ara, davant l’elevada despesa, el govern català es planteja que siguin els propietaris els que n’assumeixin el cost.

Si això fos així, els ajuntaments haurien de pagar els 600 euros que costa arrencar i cremar cada una de les seves palmeres públiques afectades. L’alcalde de Calella, Josep Maria Juhé, ha reconegut que això seria un cost inassumible per a un ajuntament, i ha afegit el fet que les palmeres afectades cal talar-les a través d’una tècnica molt acurada, i cremar-les a alta temperatura per evitar la propagació de l’insecte.


L’any passat es van registrar 20 palmeres afectades. Això vol dir que si talar-les i cremar-les ja hagués anat a càrrec de l’Ajuntament, Calella hi hauria gastat 12 mil euros. L’Ajuntament de Pineda, el municipi més afectat per la plaga que destrueix les palmeres, considera que no es pot passar aquesta responsabilitat als particulars ni a l’ajuntament, ja que les arques municipals no podrien assumir el cost i seria inviable que els propietaris es fessin càrrec de tallar i cremar les palmeres afectades.