dimecres, 31 de març del 2010

Menys hotels oberts

Aquesta Setmana Santa, els hotels i establiments d’allotjament de Calella pràcticament ompliran les habitacions. Sobretot amb turistes nacionals i menys de procedència internacional. Un 85% d’ocupació és la xifra sobre la qual treballa l’Associació Turística de Calella (ATC) per als dies punta, però la previsió no és tan positiva com podria semblar d’entrada. I és que s’ha de tenir en compte que hi ha menys hotels oberts. L’ATC avisa de les conseqüències que les dinàmiques turístiques ja estan tenint en l’economia local, sobretot en l’àmbit laboral.

En termes turístics, la Setmana Santa és un període de poc més de dues setmanes en el quals molts països europeus tenen costum de fer vacances, concretament les escoles i instituts. El turista internacional, majoritàriament juvenil, era el que omplia els hotels de Calella durant aquest temps, però ara l’empresari s’ha de refiar més de l’espanyol o el català que aprofita els 4 o 5 dies de festa que s’apropen, entre dijous i dilluns, per fer una escapada. Ells són els que permetran que, en general, l’ocupació fregui el 85%. Tret d’aquesta setmana, la resta de dies no seran, ni de bon tros, tant bons. Ho ha dit el president de l’ATC, Enric Hernàndez qui ha afirmat que "hi ha hagut una davallada amb el turisme esportiu i davallada en turisme juvenil”.

Davallada que s’explica per la pèrdua de tornejos esportius de joves europeus, que han passat a celebrar-se en poblacions pròximes. El president de l’ATC parla de Santa Susanna, Malgrat i Lloret de Mar. També cal anotar-hi la marxa del Calellafest a Salou. L’organització de la polèmica festa d’universitaris anglesos ha decidit traslladar-se a la població tarragonina on, de fet, ja tenen experiències prèvies. Ho ha explicat Enric Hernàndez qui ha dit que“el fet que aquest any no se segueixi desenvolupant a Calella i hi ha hagut més moguda a Salou és perquè hi ha hagut una part de Calella que ha anat a Salou i l’altra ja hi era. El que passa és que a Salou ho organitzava un touroperador, a Calella ho organitzava un altre touroperador i a Lloret un altre. I cadascun tenia el seu segment i la seva població”.

Amb menor presència del turista internacional i amb menys llits ofertats –es calcula que hi haurà 4 hotels tancats més que l’any passat- la Setmana Santa turística a Calella dibuixa un panorama complicat. No només en termes ocupacionals, sinó per l’impacte econòmic que tindrà. A menys hotels oberts, menys llocs de treball per cobrir i, en conseqüència, manteniment de la taxa d’atur.