dimecres, 24 de març del 2010

S'adjudica la rehabilitació del Far

L’Ajuntament de Calella ha adjudicat el projecte de rehabilitació de l’edifici del Far per condicionar-lo com a aula-museu de les telecomunicacions; projecte que ha de culminar l’obertura definitiva del símbol més característic de Calella als seus veïns i també visitants. Es calcula que les obres s’allargaran uns 7 mesos i que les noves instal.lacions del Far estaran a punt per ser inaugurades justament quan es compleixi el 151è aniversari de la seva entrada en funcionament.

Passat Setmana Santa començaran les obres de rehabilitació del Far de Calella per convertir-lo en un museu sobre les antigues formes de telecomunicació en pobles mariners. Es transformarà l’habitatge on vivia el farer perquè aculli un espai explicatiu sobre les funcions que han desenvolupat tant el Far, com les torres de guaita de Calella, les conegudes “Torretes”, i el campanar de l’Església. El projecte d’obra, adjudicat a l’empresa SAREDA per un import de 226.000 euros, preveu conservar l’accés a la torre i la sala de màquines. També es contempla arranjar l’entorn, les plantes i arbres que envolten el far, per convertir-lo en un espai d’interpretació de la natura pròpia de la zona: la porta d’entrada al Parc Natural del Montnegre-Corredor.

Conèixer la història de Calella a través del Far, i conèixer-ne la riquesa paisatgísica des d’un dels paratges més singulars que ha regalat l’orografia del Maresme; seran els alicients per a visitar la torre, un cop s’obri al públic i un cop s’acabi la primera fase del projecte d’adequació. N’ha parlat l’alcalde de Calella, Josep Maria Juhé qui ha dit que “aquesta és l’obra pròpiament física, d’infraestructura, d’adequar l’espai físic d’aula museu i jardí i això comptem nosaltres que estarem al voltant setembre octubre”.

La segona fase serà el condicionament interior de les instal.lacions, amb la compra del mobiliari i equip tècnic i logístic necessari per posar en funcionament l’aula museu. L’objectiu és deixar-ho enllestit al mes de desembre per així poder festejar el 151è aniversari de la seva entrada en funcionament; el primer aniversari sota gestió municipal.

L’Autoritat Portuària ha cedit la gestió de la torre calellenca al consistori per un període de 25 anys. Gràcies a això, i a poder obrir-lo al públic, Calella vol resituar el Far com un dels emblemes i punts d’atractiu turístic de la ciutat. Vinculant-ho amb l’entorn, s’han definit diversos itineraris de natura. Un connecta la platja de les Roques amb el Far, a través del Pont de Fusta que passa sobre la carretera Nacional 2. L’última ruta fa passar els caminants per entremig de les Roques fins dirigir-los a les Torretes de guaita.

L’actuació al Far té un cost de 250.000 euros, dels quals la meitat estan finançats pel Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya, i 12.000 euros han estat aportats per Caixa Laietana. La resta l’assumirà l’Ajuntament de Calella a través del pressupost municipal.