dilluns, 8 de març del 2010

Xifres espectaculars

La Biblioteca de Can Salvador de la Plaça supera cada any el seu propi rècord d’activitat, d’ençà que es va instal.lar al bell mig de Calella. Al 2009 va rebre pràcticament 100.000 visites i es van fer 1.100 carnets nous per a usuaris habituals. Unes dades que la directora de l’equipament cultural qualifica d’espectaculars en comparació a l’activitat que registrava la biblioteca quan estava a l’edifici Costa i Fornaguera.

La Biblioteca de Can Savador de la Plaça és més que un espai de consulta i lectura de llibres, s’ha convertit en el punt de referència cultural de Calella. I les xifres ho corroboren. 99.145 visitants durant el 2009, 18. 966 usuaris del servei de préstec; i més de 52.000 documents del fons prestats.

Dades espectaculars, segons ha dit la directora de la biblioteca calellenca. Dolors Llavall assegura que la feina que es fa ara en un dia equivaldria a l’activitat anual de la biblioteca quan estava ubicada a l’edifici Costa i Fornaguera, actual seu de la llar d’infants municipal.

Activitat ara molt més diversificada com també ho són els seus usuaris que "escolten música, uns altres estan visionant un DVD, altres estant estudiant o senzillament llegint el diari".

A la Biblioteca de Can Salvador de la Plaça s’hi fan tallers infantils, reunions de clubs de lectura per a grans i petits, presentacions de llibres, conferències o classes d’iniciació a la informàtica. Unes sessions que s’han fet aquest últim trimestre en col.laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya.

L’activitat ha incrementat fora el taulell però també de portes endins. S’ha treballat per tenir el fons bibliogràfic al dia i d’acord amb les necessitats dels usuaris. Hi ha molts documents de temàtica infantil perquè també la demanda ha crescut: “els documents infantils venen a ser un 25% del total de documents de la biblioteca" -ha indicat Llavall.

Les noves tecnologies de la informació i la comunicació han entrat amb força a la biblioteca. Hi ha ordinadors a la disposició dels visitants i connexió WI-FI a Internet. Per les enquestes fetes, la majoria dels usuaris es mostren molt satisfets amb els serveis però en volen més: més espai o ampliació d’horaris.

Ara ja farà 4 anys que la biblioteca va traslladar-se fins la plaça de la Constitució. Va reinaugurar-se justament un 23 d’abril, diada de Sant Jordi, dia del llibre i de la rosa. Jornada per la qual la biblioteca prepara un munt d’activitats.

També pels volts de Sant Jordi, l’associació Amics de la Biblioteca organitzarà la tercera edició de la fira del llibre de segona mà a benefici de Càritas Calella.