divendres, 11 de juny del 2010

Beques a la recerca mèdica

La filial maresmenca de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques ha clausurat el curs 2009-2010 amb l’entrega de tres beques a projectes de recerca impulsats per professionals del Consorci Sanitari del Maresme i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Propostes presentades en el marc de la Jornada de Recerca Sanitària del Maresme que s’ha celebrat a Calella i en la qual hi han participat des de personal d’infermeria, d’atenció primària o farmàcia, a banda dels facultatius.

Una de les beques que la delegació comarcal de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques ha concedit aquest 2010 permetrà desenvolupar un projecte d’atenció d’àmbit primari sobre somatitzacions i creences de salut i malaltia en pacients immigrants. Treball que ha rebut la beca “Gonçal Calvo”, en memòria al metge argentoní i dotada amb sis mil euros.

De l’àmbit hospitalari i sociosanitari, s’ha becat amb 6.000 euros el projecte de recerca de la fisiopatologia de les infeccions postoperatòries. I en l’àrea d’infermeria, el tercer àmbit de la convocatòria, el jurat ha condedit dos accessits. Un relatiu als hàbits d’alimentació saludable dels pares de nens d’un any i l’altre que analitza els transtorns del son en persones hospitalitzades.

Les beques estan coparticipades per la Delegació Comarcal del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona i les institucions assistencials de la comarca i del país. Una fórmula per fomentar la recerca mèdica entre professionals que s’ha de traduir en una millor atenció als usuaris de la salut pública, que ha explicat en aquest vídeo Guillem Paluzié, Cap de Documentació Assistencial de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

La Filial del Maresme de l’Acadèmia va lliurar uns altres 6 premis, reconeguent, entre ells, la trajectòria de la Comunitat de Germanes de Joaquim de Vedruna de Calella. Una contribució iniciada l’any 1866 a l’Hospital de pelegrins i des del 1979 en el desplegament de l’Hospital Comarcal Sant Jaume. La Comunitat Vedruna va recollir el premi “Jaume Esperalba i Terrades” en record al cardiòleg mataroní.