dimecres, 23 de juny del 2010

Coques de Sant Joan

Es pot dir que a Catalunya cada festa té la seva tradició gastronòmica associada i per Sant Joan el protagonisme a les pastisseries el prenen les coques. Acompanyen l'ambient festiu de revetlla calellenca, amb petards i cava, per celebrar l'arribada de l'estiu i la nit més curta de l'any.

Els obradors de les pastisseries de Calella reserven gairebé tots els seus forns per coure les més de 2.500 coques que es compraran durant la revetlla a la nostra ciutat. La majoria són de pastisseria, i n'hi ha de diversos gustos. La més habitual és la coca de brioix i fruita confitada, però també se'n fan de llardons, de pinyons i altres varietats amb crema i cabell d'àngel. Com a novetat aquest any, es pot trobar a les pastisseries la coca de brioix farcida de crema catalana cremada. La clau de l'èxit, però, és que sigui feta al dia, tal com ha explicat Ferran Funtané de la Pastisseria Funtané de Calella.

Les coques familiars poden costar entre 15 i 25 euros, però una coca petita per a quatre persones pot costar 8 o 9 euros. Són les que solen fer un quart de quilo o 300 grams. La mida un pèl més gran és la de mig quilo, tot i que també se'n fan moltes d'un quilo o un quilo 200 grams, una coca grossa de la qual en menjarien entre 10 i 12 persones.