dilluns, 14 de juny del 2010

El Renaixement manipulat

Calella ha començat els actes de la Fira Renaixentista i ho ha fet amb una conferència titulada “Catalunya, el renaixement esborrat”. Ha anat a càrrec de l'historiador Jordi Bilbeny.

Durant l'acte Jordi Bilbeny ha defensat la tesi que la història, dictada segons Bilbeny des d'Espanya, s'ha encarregat d'obviar les potents corts que hi havia al Principat, amb una gran quantitat de pintors, músics, poetes i teòrics de l'art que als llibres d'història hi han estat plasmats tenint altres nacionalitats diferents a la seva. Jordi Bilbeny afirma que eren catalans als quals se'ls ha manipulat la identitat per desprestigiar la història del país.

Bilbeny ha volgut donar dades per reconstruir l'espai del segle 15 i 16 i tornar a explicar la història d'Europa amb uns altres arguments. Segons l'historiador d'Arenys de Munt, hi ha innombrables intel·lectuals i artistes catalans de l'època que han estat manllevats i fets passar per espanyols, italians o grecs, amb alguns noms sorprenents com ara Cristòfol Colom.

Al final de la xerrada es va fer esment a l'escut d'armes de Leonardo da Vinci, un escut format de les barres catalanes, vermelles i grogues, propiciat perquè els seus mecenes eren els descendents d'Alfons el magnànim. Un exemple més, segons Bilbeny, de l'expansió cultural catalana arreu d'Europa ara fa més de 5 segles.