dilluns, 21 de juny del 2010

Nova unitat d'atenció d'ELA

Avui dilluns 21 de juny se celebra el Dia Mundial de la lluita contra l'Esclerosi Lateral Amiotròfica i l'Hospital de Bellvitge i la Fundació Catalana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica aprofiten per presentar la nova Unitat d’atenció integral a l’ELA. Una unitat que és fruit de la col·laboració entre l’Hospital de Bellvitge i la Fundació Catalana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica, presidida pel calellenc Enric Maria Valls.

Avui és el dia mundial de la lluita contra l'Esclerosi Lateral Amiotròfica, l’ELA. Una malaltia del sistema nerviós que ataca les neurones responsables de controlar el moviment dels músculs, destruint en la persona que la pateix la seva capacitat d’empassar el menjar, de parlar, de respirar i de moure’s. Al mateix temps, no afecta a les funcions cerebrals relacionades amb activitats motores, com la intel·ligència o la sensibilitat, i per tant els malalts s’adonen de la seva pèrdua progressiva de funcions.

La majoria de les persones afectades per aquesta malaltia, que provoca un gran patiment, moren pocs anys després del diagnòstic, tot i que algunes sobreviuen més anys.

La nova Unitat d’atenció integral a l’ELA de Bellvitge treballa per proporcionar suport als malalts des de la doble vessant mèdica i social.

El calellenc Enric Maria Valls, president de la Fundació Catalana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica, ha destacat la importància de la nova unitat perquè permet estar al costat dels malalts i les seves famílies des del primer moment en què reben el diagnòstic, posant a la seva disposició tota la informació al voltant de la malaltia, la seva evolució i conseqüències, oferint suport psicològic.

L’ELA incideix majoritàriament en persones entre els 40 i els 70 anys i es dóna més en homes que en dones. Unes 400 persones viuen afectades per aquesta dolença a Catalunya, on cada setmana es detecten dos nous casos.