dimarts, 29 de juny del 2010

Reaccions a la sentència sobre l'Estatut de Catalunya

Els representants dels diferents partits polítics de l'Ajuntament de Calella han valorat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya on es retallen i interpreten articles d'un text que havia estat refrendat pel poble de Catalunya en referèndum, i al qual hi havia recorregut el PP, el Defensor del Pueblo, entre d'altres.

Entre els aspectes retocats hi ha que el català no ha de ser ser llengua "preferent" de l'administració ni dels mitjans públics, que Catalunya no pot tenir un òrgan de govern del poder judicial i que no es pot reclamar un esforç fiscal equilibrat en l'àmbit de la coresponsabilitat fiscal.

També es destaca que la definició de Catalunya com a nació no té eficàcia jurídica i que el Síndic de greuges no pot supervisar amb caràcter exclusiu l'activitat de la Generalitat.


Des del PSC, l'alcalde i portaveu d'aquest partit polític, Josep Maria Juhé considera que aquesta sentència està fora de lloc, tot i indicar que la reacció ha de ser prudent i contundent. Per Juhé la sentència del Constitucional és un atac al sistema democràtic.

Per la seva banda, la portaveu de CiU, Montserrat Candini, ha destacat que el to de la sentència era l'esperat després de 4 anys. És, en tot cas, segons Candini, una situació gravíssima que trenca amb el pacte constitucional de l'any 78. Candini fins i tot parla de la necessitat de convocar eleccions anticipades a Catalunya. Montserrat Candini ha demanat la convocatòria d'un ple extraordinari en els propers dies per abordar la situació.

Per la seva banda, la secció local d'ERC a Calella ha emès un comunicat en què rebutja aquesta sentència i es suma a la convocatòria que s'ha fet a la majoria de pobles de Catalunya per fer un brindis popular avui a les vuit del vespre davant dels ajuntaments. Serà sota el lema “Davant la retallada de l'Estatut, ara més que mai independència!”. Una convocatòria a la qual també es suma la Plataforma Calella Decideix. Cristina Gómez, la cap de llista d'ERC a Calella parla de xoc de legitimitats i d'un Tribunal Constitucional desprestigiat.

Des del PP de Calella, Josep Maria Vila, considera que encara és molt precipitat fer una valoració sobre la sentència ja que té una enorme complexitat jurídica. Vila considera també que el fet d'haver allargar durant 4 anys la resolució de la sentència no ha beneficiat ningú.

Recordem que la sentència del Tribunal Constitucional anul·la 14 articles de l'Estatut i reinterpreta el contingut de 23 preceptes més que afecten la llengua, la justícia, el finançament i el Síndic de Greuges.