dijous, 3 de juny del 2010

Quan el càncer et toca a tu

La Mostra de Sinologia organitzada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva continua aquests dies amb les activitats principals: la programació del novè Congrés Català de Sinologia que portarà a Calella experts mèdics i científics en mames i patologies associades. Paral·lelament a això se succeeixen les iniciatives dirigides a sensibilitzar la població. La darrera, d’ahir mateix, va ser una xerrada sobre l’impacte que provoca la diagnosi del càncer de mama en una mare de família.

La xerrada sobre el rol d’una mare afectada de càncer de mama que es va fer ahir a Calella la va protagonitzar l’escriptora i diputada al Parlament de Catalunya Maria Mercè Roca. Va explicar la seva experiència personal en aquestes dues vessants: com a mare i com a dona afectada de càncer; parlant també de l’impacte que el diagnòstic té en la família i especialment els fills. Segons Roca "se’ls ha de dir la veritat, sempre unes paraules adients a l’edat que tinguin i que puguin entendre, però com totes les coses l’experiència del càncer pot ser una experiència per ensenyar i educar. En el cas de la malaltia del pare o la mare es pot ensenyar coratge, es pot ensenyar paciència, i es pot ensenyar esperança, i a creure en els metges i la vida".

A l’escriptora se li va diagnosticar un càncer de pit l’any 2008 després de fer-se una mamografia rutinària. No és a partir d’aquest moment, però, quan Maria Mercè Roca afirma que cal adoptar una actitud valenta: "l’esperit de lluita crec que és abans, fent-se les proves que toquen. Si no és de lluita, diga-li de responsabilitat o valentia. Hi ha moltes dones que no es fan les mamografies perquè fa por. Penso que aquí sí que hi ha una lluita i una constància, i crec que les dones que sempre hem estat molt valentes hem de demostrar que ho som fent-nos les proves quan toquen, sense demorar-ho”.

Acompanyada pel doctor Pere Puig, un dels impulsors de la Mostra de Sinologia, l’escriptora va visitar l’exposició de fotografies “El pit al descobert”, obra de diversos autors vinculats a Foto-Film Calella. Un conjunt fotogràfic del qual en va lloar el discurs i va proposar que itineri per d’altres poblacions catalanes.