dilluns, 15 de juny del 2009

Balanç desigual del mig mandat a Calella

Els diners del Fons Estatal per obres impulsat pel govern espanyol i el Half Challenge van centrar bona part del debat de balanç polític del Fòrum Obert d'aquest divendres passat. PSC i Esquerra, que governen la ciutat des de fa 10 anys, en van fer una valoració molt positiva; una valoració que no és compartida pel principal grup de l’oposició, Convergencia i Unió.

La portaveu municipal de Convergencia i Unió, Montserrat Candini va acusar el govern de manca de consens polític i social i de certa opacitat informativa. L’alcalde socialista, Josep Maria Juhé, va replicar afirmant que hi ha hagut la voluntat de sumar esforços i va citar el G-10 –la comissió sobre turisme-. Igualment va reconèixer la voluntat de l’oposició de participar de les decisions municipals.

Des d’Esquerra Republicana, Jaume Puig va recordar que ara hi ha una desena de Consells de participació ciutadana, a diferència dels mandats de CiU on no n’hi havia cap. Candini va reconèixer la bona idea de la constitució dels consells, va lamentar que no existissin abans i va anunciar que si és alcaldessa tindrien un sistema de regulació.

Pel que fa a mesures davant de la crisi econòmica, Juhé va manifestar que s’ha incrementat en un 60 per cent l’ajuda assistencial i va anunciar la davallada del nombre d’aturats al mes de maig a causa de l’inici de la temporada turística i de les obres.

Segons Candini la crisi hauria demostrat que els superàvits municipals que hi havia hagut eren “per la pilota de la construcció”, afirmació no compartida per Puig qui va indicar que l’Ajuntament de Calella és dels pocs que actualment paga les factures a 30 ó 45 dies.
La regidora convergent va anunciar que els diners del contenciós amb ACESA s’havien utilitzat en part per a despeses ordinàries.

D’altra banda, Candini va defensar que amb els diners del Fons estatatal de Zapatero s’haguessin pogut fer moltes més actuacions i no destinar-los principalment a la urbanització de la Riera Capaspre, ja que aquesta s’hagués pogut fer amb convenis de plurianualitat. Puig però es va preguntar què hagués dit la gent si s’hagués cobert la riera sense urbanitzar-la.

En un altre sentit, la regidora i senadora convergent va recordar que el partit socialista no havia aprovat una esmena als pressupostos de l’Estat per tirar endavant la façana marítima, projecte que tan Candini com Juhé van qualificar d’estructurals.

Juhé però va dir que abans aquestes qüestions s’han de consensuar i va recordar que l’equip de govern havia redactat un avantprojecte i que el Departament de Costes és qui té partides per tirar-lo endavant.

Pel que fa al Challenge, el republicà Jaume Puig va afirmar que si no es pogués donar continuïtat a la prova seria per un problema econòmic i va afirmar que li feia respecte el presssupost global.
Juhé va recordar que el conveni signat amb l’empresa organitzadora Evolution és per 3 anys més 2 de prorrogables.
Montserrat Candini va trobar normal que sempre fallin coses durant les primeres edicions de grans esdeveniments, citant com a exemple l’empresa de comunicació. També va manifestar que hi havia hagut poca influència política al ser els governs de les administracions del mateix color polític, amb el PSC al capdavant.
L'alcalde de Calella i portaveu del PSC va admetre que hi havia hagut, a causa de la complexitat de la prova, una certa improvisació de l’empresa organitzadora amb temes que s’han resolt per part de tothom. Tot i aquests problemes, l’alcalde va valorar positivament el Half Challenge.