dilluns, 8 de juny del 2009

Valoració positiva de l'Aplec pairal de Catalunya

Els membres de l'Agrupació Sardanista de Calella han fet una valoració positiva del desenvolupament de l'Aplec d'aquest diumenge. Una cita amb el món sardanista però que aquest any ha registrat una afluència de públic lleugerament inferior a la d'altres anys.

Persones vingudes d'arreu de Catalunya han participat a l'Aplec Pairal de Catalunya, celebrat a Calella. També hi han participat sardanistes d'Andorra, França i Santiago de Compostel·la. En total 1.161 persones s'han allotjat als hotels de Calella amb l'entrada a l'Aplec inclosa aprofitant l'oferta realitzada per l'Associació Turística de Calella, fet que ha valorat molt positivament Josep Riera, president de l'Agrupació sardanista

El programa de sardanes de l'aplec va començar dissabte dia 6 de juny a les set de la tarda al Passeig Manuel Puigvert amb un concert de la cobla Marinada d'una hora i mitja de durada. Havent sopat es va fer una doble audició de sardanes a càrrec de Marinada i la Jovenívola de Sabadell. Ahir es va fer propiament l'aplec tan matí com tarda al Pati de l'Ós, i enguany ha portat un programa ben especial.

Tot plegat va arrencar a 1/4 d'11, moment en què la cobla Principal de al Bisbal i Montgrins es van afegir a la festa. A mà de totes 4 cobles es van interpretar 12 sardanes. Entre elles n’hi va haver dues de conjunt, que acabaven la jornada al matí. Una és "Mas Lloreda", del mestre Ricard Viladesau. Aquesta sardana és la guanyadora del premi de votació popular de l'any passat. La segona sardana de conjunt fou d'estrena i es diu "Calella, el far del Maresme", d'Antoni Giner, compositor de la cobla Montgrins, un tema molt apropiat ja que ens trobem dins l'any de celebració del 150è aniversari del Far de Calella. Durant el programa matinal es va estrenar la sardana "Capaspre", obra del mestre Jordi Feliu, fill de Calella. La va interpretar la cobla Montgrins, dirigida per Martí Camós.

Dins el programa de tarda es va interpretar una altra sardana emblemàtica. És de Joaquim Soms, mestre compositor que el dia 8 de maig va fer el seu 95è aniversari. Justament la sardana que s'estrena es diu “Celebrant els meus 95 anys”. No menys rellevant ha estat la participació a l'aplec Pairal de Calella del mestre Joan Làzaro i Costa, de Manresa, amb una sardana encarregada per l'agrupació calellenca. Es diu "Els Pins de Can Pelayo". Com a punt culminant i ja és habitual, es va interpretar la sardana "Record de Calella", del mestre Vicenç Bou, la sardana considerada com l'himne de l'Aplec.