dimarts, 9 de juny del 2009

Calella, 14è municipi integrat al Pla Especial del Montnegre i Corredor

L’adhesió, a la que se li va donar via lliure en el darrer ple municipal, farà que una part de terrenys encara per determinar del terme municipal de Calella passin a incloure’s dins l’espai de protecció especial, conservació i millora de la Serralada litoral.

L'adhesió que culmina la voluntat expressada per l’equip de govern l’any 2000 (ERC-PSC) i que CiU, a l'oposició, valora positivament sempre i quan els propietaris dels terrenys que en podrien formar part estiguin puntualment informats dels processos.

Actualment l’espai natural del Montnegre-Corredor ocupa una superfície total de 15.010 hectàrees entre el mar, la riera d’Argentona i el Riu Tordera. S’hi inclou sòl pertanyent a un total de 8 municipis maresmencs entre els quals hi ha Pineda de Mar, Palafolls, o Sant Cebrià de Vallalta i Tordera; 4 poblacions del Vallès Oriental i una de la comarca de la Selva. Calella també vol formar part de la cultura del medi ambient que el Parc promou en tant que considera que té alguns terrenys i zones que reuneixen les característiques de protecció.

En l’últim ple, i a proposta de l’equip de govern, es va aprovar l’adhesió a l’àmbit del Pla Especial. Queda encara per definir quins terrenys s’integraran geogràficament a l’espai natural: la Diputació de Barcelona, que n’és la propietària, n’haurà de fer la proposta a partir d’un estudi.

No obstant això, l’alcalde de Calella, el socialista Josep Maria Juhé, ha explicat que la zona més òptima seria l’anomenada “Finca de Ca l’Estol”, uns terrenys ubicats entre Calella, Sant Cebrià de Vallalta i Pineda de Mar que farien que el Parc arribés fins a primera línia de mar, dotant aquest espai d’un valor paisatgístic i natural immillorable. Josep Maria Juhé ha indicat que "en aquest àmbit hi ha el Far i les Torretes de Calella, i tot això li dóna un gran potencial per crear una ciutat amb més paràmetres de qualitat, amb millor qualitat de vida en defintiva".

L’equip de govern, integrat pel PSC i per Esquerra Republicana, va deixar entreveure que la integració de Calella al Montnegre-Corredor és també una estratègica de diversificació turística. Permetrà redimensionar la imatge de destinació vinculada amb el medi ambient. Jaume Palet (ERC) va dir que "estaríem oberts a subvencions que ens podrien arribar de la Diputació i tindríem una marca per Calella que podríem afegir a altres marques turístiques o a altres marques que la ciutat pot aconseguir".

Convergència i Unió, que també va donar suport a la iniciativa, va demanar que la inclusió no es faci d’esquena al propietari del terreny que en passi a formar part. Així ho va exigir la portaveu dels convergents, Montserrat Candini que també va coincidir a assenyalar la importància que Calella sigui el municipi que permeti que la delimitació del Parc del Montnegre i Corredor vagi fins al mar, convertint-lo en el segon parc natural marítimo-terrestre de Catalunya.