divendres, 17 d’abril del 2009

Conferència sobre la família Salvador de plaça

Ahir dijous al vespre la biblioteca de Can Salvador de la Plaça de Calella va acollir una conferència sobre la família Salvador de plaça, que van passar de pagesos a mercaders durant l'edat mitjana a la ciutat. La xerrada va anar a càrrec de Jesús Rodríguez, arxiver del Museu-Arxiu Municipal Josep M. Codina de Calella i professor d'història de l'Institut Joan Coromines de Calella.

La família Salvador de Plaça és una gran nissaga que té origen abans del segle XIII, a la Riera Capaspre. Al segle XIV van baixar al centre de Calella, a la zona del mercadal, primer sent pagesos i després com a mercaders. La seva professió de comerciants els va permetre tenir una de les cases més riques de la ciutat, tot i que també assumien riscos.

La casa senyorial de Can Salvador de plaça estava on és ara, llavors la plaça del mercadal, i tenia una torreta de defensa que encara és visible des del cantó del carrer Bartrina. Els Salvador de plaça tenien el privilegi de posar taules de venta a la plaça, que era el centre originari de la ciutat

Els membres de la família van esdevenir també homes de lletres a partir del segle XVII, essent apotecaris, advocats en dret i metges. Fins i tot una branca va fundar un dels primers jardins botànics a Catalunya, a Sant Boi de Llobregat.