dijous, 30 d’abril del 2009

Gestió municipal després de 150 anys

L’Ajuntament de Calella ha presentat el projecte de remodelació del Far amb l’objectiu que l’Autoritat Portuària accepti traspassar-li la gestió aquest 2009.

L’Ajuntament de Calella ha iniciat els tràmits per aconseguir la cessió del Far de Calella amb l’objectiu d’inaugurar-lo com a equipament municipal quan es compleixin exactament 150 anys de la seva primera inauguració.

Això es produiria si al mes de desembre d’aquest 2009 s’enllestissin les obres de rehabilitació de l’interior de la torre lluminosa; tal i com es preveu en el projecte de Pla d’Usos que el consitori calellenc acaba de presentar a l’Autoritat Portuària, l’actual propietària del Far. L’aprovació d’aquest document i el condicionament de les actuals instal.lacions és el requisit que ha posat Ports per cedir-ne la gestió al municipi. Un objectiu comú a nivell polític i ciutadà que permetria obrir definitivament aquest símbol de Calella.

El projecte municipal és crear-hi un espai museístic, tot mantenint les zones de senyal marítima a les quals només hi podran accedir els tècnics de l’Autoritat Portuària.

Josep Maria Juhé, alcalde de Calella, ha assenyalat que el Far tindrà un espai per fer activitats de tota mena, com presentacions "que es puguin fer a la ciutat o del conjunt de la comarca perquè és l’únic far de tot el Maresme i això li dóna una importància estratègica especial”.

Si bé darrerament el Far ha estat l’escenari de diversos esdeveniments promoguts per entitats calellenques, les possibilitats d’accedir-hi per a usos socials, lúdics o culturals, i fins i tot privats; s’han restringit força.

El projecte de remodelació contemplat al Pla d’Usos tindrà un cost de 250.000 euros, dels quals poc més de 125.000 vindran subvencionats pel Pla Únic d’Obres i Serveis. La resta es finançarà amb una aportació de 12.000 euros que farà Caixa Laietana i a través de partides del pressupost de l’Ajuntament de Calella.

També s’arranjarà l’enjardinat exterior de l’edifici i s’habilitarà un espai per instal.lar-hi un bar "vinculat a la possibilitat de fer una concessió per fer hi puguin haver activitats com convencions o càterings o cerimònies, que es puguin fer a partir d’aquest bar privat”-ha indicat Juhé.

L'alcalde ha dit que "el que sí voldríem és que la concessió d’aquest espai privat per fer de bar ens permetés subvencionar i fer el manteniment d’aquesta part pública oberta a tothom".

L’Ajuntament de Calella confia en obtenir el vist-i-plau de l’Autoritat Portuària i immediatament convocar el concurs per adjudicar les obres que, segons els seus càlculs, podrien començar al mes de juny. Amb un termini d’execució d’entre 3 o 4 mesos, el Far de Calella podria estar a punt a finals d’any. La intenció és celebrar els actes de la segona inauguració del Far exactament 150 anys després del primer cop que va encendre el llum per a guiar els vaixells de pesca.