dijous, 9 d’abril del 2009

L’Ajuntament permetrà que els empresaris d’establiments situats a la Riera Capaspre puguin ajornar, un any, el pagament de la taxa d’escombraries

Aquesta és la contraproposta de l’executiu a la moció presentada pel grup municipal de Convergència i Unió en la qual demanava una bonificació del 75% de la taxa aplicable aquest mateix 2009. Una mesura amb la que els convergents volien alleugerir la càrrega fiscal que hauran de suportar aquests i també els empresaris dels carrers Jovara i Església; tots ells afectats per obres públiques durant l’estiu, en un any de crisi econòmica. El regidor d’Hisenda va qualificar la moció d’“oportunista” i va indicar que cedir a les peticions de CiU suposaria un greuge comparatiu respecte a actuacions urbanístiques realitzades anteriorment.

Negativa del govern municipal a la petició de CiU d’aplicar bonificacions d’entre el 100% i el 75% a les taxes per entrada de guals, ocupació amb taules i cadires, i per a la taxa d’escombraries comercials en establiments afectats per la realització d’obres a la via pública. En els dos primers casos, l’executiu va indicar que l’ordenança ja contempla que en afectacions que sobrepassin els tres mesos es produeixi una excempció de la taxa, sempre i quan l’afectat ho sol.liciti.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, el govern de Calella va refusar una reducció del 75% però va plantejar una altra mesura paliativa, únicament per als establiments situats a la Riera Capaspre. Va anunciar que s’oferirà la possibilitat d’ajornar-ne un any el pagament i fer-ho de forma fraccionada. El regidor d’Hisenda, Jaume Puig, ha confirmat que s’informarà oficialment d’aquesta mesura en les properes setmanes. Segons Puig "hem de valorar positivament l’esforç que està fent l’ajuntament amb unes obres que generaran més diners que aquest any i que l’any passat".

Una lectura que no comparteix, CiU. El seu responsable econòmic, Xavier Pedemonte, ha posat en dubte que la millora de l’entorn s’acabi traduint en un augment notable del volum de negoci i ha assenyalat que "el fet és aquest any, les escombraries comercials es paguen per metre quadrat de local i no hi ha cap certesa de com anirà l’any que ve".

Amb tot, el regidor d’Hisenda ha recordat que actualment l’Ajuntament està subvencionant en un 10% el cost real de la recollida d’escombraries i que augmentar el percentatge, encara que fos per aquest supòsit, implicaria sentar un precedent al que no hi estan disposats. Puig, a més, ha qualificat la moció de CiU d’”oportunista”.

Per la seva banda, la federació convergent ha indicat que l’impacte pressupostari que suposaria aplicar la seva proposta seria mínima. Tenint en compte això, el regidor Xavier Pedemonte ha apuntat a unes possibles dificultats del govern per complir el pressupost d’aquest any.

El pressupost municipal del 2008 és el primer, en uns quants anys, que previsiblement es podria tancar sense romanent.